Vlag van Nederland

Voorbeschouwing op Frankrijk

EK 2008 Door op 13 juni 2008 om 07:00 uur

Nederlands vs. FrankrijkNa de dikke winst op wereldkampioen Italië, tempert Marco en zijn spelers de euforie, we moeten nog tegen één hele grote: Frankrijk. De “blauwen” staan op dit moment 7e op de Fifa Ranking-lijst en het elftal van trainer Domenech verloren de finale van het WK 2006 met strafschoppen van Italië.

Nederland speelt wederom om 20.45 uur in het Stade de Suisse Wankdorf in de hoofdstad van Zwitserland, Bern. De opstelling van Nederland is nog niet bekend, we weten dat Ruud er zeker in staat, maar wat er overblijft van de basiself tegen Italië is onbekend nu Robin van Persie en Arjen Robben weer fit zijn. Vooral het snelle herstel van Robben is wonderbaarlijk, zaterdag blesseerde hij zich en nu al schijnt hij te kunnen spelen.

Ook bij de tegenstander Frankrijk gaat het herstel voorspoedig. De twee sterspelers; Henry en Viera zijn fit voor de wedstrijd tegen Oranje, of ze in de basis staan is nog onbekend. Domonech verklaarde wel dat hij het allemaal heeft omgegooid, spelers zijn op sommige posities vervangen en ook de speelwijze zal anders zijn. De vermoedelijke elf van Frankrijk: Coupet; Sagnol, Thuram, Gallas en Evra; Toulalan en Makalele; Gouvou, Ribéry en Malouda; Henry.


Meer over

Als we terug gaan in de historie heeft Nederland een betere geschiedenis met Frankrijk dan met Italië. Oranje speelde 21 keer tegen Frankrijk, 9 keer won Oranje en er werd 8 keer verloren. De laatste ontmoeting was in 2004, daar werd gelijk gespeeld: (0 – 0). 4 jaar daarvoor en inmiddels dus 8 jaar geleden, speelde Oranje voor het laatst in een EK duel tegen Frankrijk, daar wonnen we met 3 – 2 en werden we groepshoofd. Opmerkelijk: Nederland verloor nog nooit een EK duel tegen Frankrijk, in de wedstrijd zelf. In 1996 won Frankrijk na strafschoppen.

Hulde voor Van der Sar, die heeft morgen het record voor de speler met de meeste EK’s en WK’s op zijn naam, als Gio speelt haalt hij de 80 wedstrijden in het Nederlands Elftal. En Marco, die haalt morgen zijn 50e wedstrijd als bondscoach. Ondertussen staat Van Basten op: 33 overwinningen, 11 gelijke spelen, 5 nederlagen.

We krijgen een Duitse scheidsrechter Herbert Fandel, hij floot eerder Portugal – Turkije. Pieter Vink heeft trouwens Spanje – Zweden toegewezen gekregen, wat ook een leuke wedstrijd gaat worden.

In ieder geval gelooft het Nederlands legioen, de bookmarkers en een Noorse computer weer in de kansen op een Europees Kampioenschap. En heeft Cruijff nog iets te vertellen? Nee.