FC Twente-verdediger Douglas behoort opnieuw niet tot de definitieve selectie van het Nederlands elftal. Toch heeft de tot Nederlander genaturaliseerde Braziliaan er nog altijd hoop op dat hij er in 2014, tijdens het WK in zijn eigen land, bij is.

De verdediger vindt het jammer maar is reeël: “Het is jammer. Het had me fantastisch geleken om mijn debuut te maken in de selectie van Oranje. Maar de bondscoach heeft voorlopig anders beslist. Dat is zijn goed recht. Ik ben op de goede weg, anders had hij me niet gekozen in de voorselectie. Hij houdt me in de gaten. Dat is positief”, zegt Douglas tegen Algemeen Dablad.

Toch ziet hij er ook het positieve van in: “Ik probeer er vooral positieve dingen uit te halen. Namelijk dat ik nog beter moet presteren om de bondscoach te overtuigen. Weet je, ik heb een droom: uitkomen voor Oranje. En vervolgens het WK spelen in mijn geboorteland Brazilië, in 2014. Daar heb ik werkelijk alles voor over.”

Om genaturaliseerd te worden moest de verdediger, die een Nederlandse vriendin heeft, eerst vijf jaar in Nederland wonen. Afgelopen augustus was het zover en inmiddels voelt Douglas zich ook steeds meer Nederlander. “‘Ik denk soms al in het Nederlands, dat zegt wel iets, toch? Natuurlijk stroomt er Braziliaans bloed door mijn aderen, maar ik ben helemaal geïntegreerd in de Nederlandse maatschappij. Voel me ook geaccepteerd. Hier ligt mijn toekomst, ik zal later niet terugkeren naar Brazilië, alleen voor vakanties. Veel mensen dachten dat ik mijn paspoort alleen haalde om voetbal-Nederlander te worden.”

Hij wil graag van die vooroordelen af: “De familiaire situatie gaf de doorslag. Mijn dochter Loïs is Nederlands, mijn vriendin is Nederlands, thuis praten we Nederlands. Als ik twee weken in Brazilië ben, krijg ik zelfs een beetje heimwee naar Nederland”, aldus Douglas.