FC Twente-verdediger Douglas maakt naar alle waarschijnlijkheid vrijdagavond zijn debuut voor het Nederlands elftal. De lange verdediger zal samen met Johnny Heitinga het centrale verdedigingsduo vormen tegen Andorra, de nummer 203 van de FIFA-ranglijst.

Van Gaal was eigenlijk van plan om met Mathijsen te spelen, die was echter niet op tijd fit: “Ik heb gewacht op een fitte Mathijsen. Maar hij wordt momenteel bij Feyenoord klaargestoomd voor de eerstvolgende competitiewedstrijd tegen VVV-Venlo. Daarom kwam Douglas in beeld als linker centrale verdediger.”

Bruno Martins Indi verkast bij afwezigheid van Jetro Willems en Erik Pieters naar de linksbackpositie, zo vertelde Van Gaal tijdens de persconferentie van woensdagmiddag: “Ik moet Martins Indi omtoveren tot linksback. Ik had Urby Emanuelson tegen Andorra kunnen laten spelen, maar dat durf ik niet aan.”

De aanvoerdersband zal vrijdagavond om de arm van PSV’er Kevin Strootman zitten. Bij afwezigheid van eerste aanvoerder Wesley Sneijder en gezien het feit dat reserve-aanvoerder Dirk Kuyt op de bank plaats moet nemen, zorgt ervoor dat de derde aanvoerder in actie moet komen. En dat is dus Kevin Strootman, de jonge PSV’er die de voorkeur krijgt boven ervaren krachten als Rafael van der Vaart en Johny Heitinga. “Ik kijk ook naar de toekomst. Kuijt is een vrij oude speler. Sneijder zit in de middelste leeftijdsgroep. Daarom wilde ik een jonge speler als derde aanvoerder”, zo licht Van Gaal zijn keuze toe. “Kevin moet nog veel leren, maar daar krijgt hij ook de kans voor. Ik heb er ook met Sneijder en Kuijt over gesproken. Die begrepen het helemaal.”

In de spitspositie krijgt vrijdagavond Klaas-Jan Huntelaar de voorkeur boven Robin van Persie. Van Gaal kiest voor Huntelaar omdat hij hem beter vindt in de zestien. “We verwachten veel in het zestienmetergebied te zijn. Huntelaar is een spits die ik het beste vind in het strafschopgebied, dus de kans dat hij speelt is groot”, aldus Van Gaal.

Arjen Robben zit voorlopig niet bij de selectie van Oranje omdat hij kampt met een blessure aan het bovenbeen. Mocht hij echter op tijd fit zijn dan zal hij tegen Roemenië alsnog spelen. “Ik ben hevig geinteresseerd in Arjen Robben. Hij is nu nog niet fit. Maar als dat over een paar dagen anders is, komt hij erbij en zal hij ook spelen. Arjen is een sleutelspeler voor ons en bovendien in vorm.”, zegt de bondscoach.