© OnsOranje.nl / Eric VerhoevenNa afloop van de training van dinsdagmiddag in de Amsterdam Arena gaf Louis van Gaal een personferentie voor de aanwezig media. Hij ging daar in op de tegenstander van morgen en de training die zojuist werd afgewerkt. Een opstelling gaf de bondscoach van Oranje nog niet prijs.

Het feit dat de Duitsers ook een aantal vaste spelers missen ziet Van Gaal niet persé als voordeel: “Het is vooral onvoorspelbaarder. Het zijn spelers die we minder goed kennen”, zei Van Gaal. “Het zijn allemaal spelers die al minstens twee jaar op Champions League-niveau spelen en zich willen waarmaken. Er zal woensdag zeker geen tweederangs elftal tegenover ons staan, maar de Duitsers zullen meer gemotiveerd zijn dan ooit.”

“Hetzelfde geldt eigenlijk voor ons, maar ik kan uit een minder groot arsenaal putten”, vervolgde Van Gaal, die onder meer Robin van Persie, Wesley Sneijder, Kevin Strootman en Maarten Stekelenburg moet missen. Van Gaal weet dat Duitsland in principe de betere spelers heeft, maar dat hoeft niks uit te maken: “Maar wie heeft het beste team? Daar moeten wij het in zoeken. Zeker als wij wereldkampioen willen worden.”

De bondscoach van Oranje heeft lovende woorden over voor de tegenstander van morgen: “Ongeveer twee jaar geleden is Duitsland van systeem veranderd. Ze adopteerden het 4-2-3-1 systeem van Bayern, daarvoor was het overal in Duitsland 4-4-2. In die periode speelden er dan ook negen spelers van Bayern in het nationale team. Het is de verdienste van Joachim Löw. Hij kiest ervoor zijn team zo te laten spelen. En Duitsland speelt fantastisch voetbal. Dat kunnen niet veel landen zeggen.”

Van Gaal is blij dat hij alle spelers weer even bij elkaar heeft en er is volgens hem ook goed getraind. “Ik ben zeer tevreden. Alle hoofdmomenten gingen goed, mede dankzij de uitstekende weerstand van het B-team. Deze dagen zijn doordrenkt met individuele gesprekken, tactische besprekingen en leergesprekken”, zei Van Gaal. “Dan kun je nog een keer je visie overbrengen, ook in details. Dan kan ik zeggen wat goed gaat en wat niet. In de wisselpass op het moment dat we in balbezit komen, kunnen we bijvoorbeeld zeker nog verbeteren. Vooral de snelheid en precisie ervan.”