Maarten Stekelenburg keerde maandagavond na 5 maanden weer terug op het speelveld van Quick Boys. Hij moest daar even zoeken maar uiteindelijk vond hij toch perschef Kees Jansma, die in het verleden tijdens trainingen meestal zijn ring bewaarde. “Je was me zeker vergeten”, zei de doelman toen hij Jansma zag.

Na de training spreekt Stekelenburg over zijn afwezigheid van enkele interlands. “Ik vond het moeilijk om naar de laatste duels met Duitsland en Italië te kijken. Ik zat er zo lang bij. Dan is het vreemd als je ontbreekt.”

Bert van Marwijk, de vorige bondscoach, stelde Stekelenburg altijd op, zelfs op nadat Marco van Basten bij Ajax zijn voorkeur voor Kenneth Vermeer had uitgesproken. “Maar deze bondscoach is ook heel duidelijk’’, zegt de keeper. “Hij kiest consequent voor de beste spelers van het moment. Daar is ook iets voor te zeggen.”

Stekelenburg hoopt dat Van Gaal hem als eerste keeper kiest voor de aankomende interlands. “Ik kan niets anders dan mijn best doen”, zegt de doelman. Voor de interland met Turkije moest Stekelenburg nog plaats maken voor Tim Krul. “Dat verraste me toen wel.”

Het seizoen voor Stekelenburg leek in januari veloren toen een transfer naar Fulham afketste. Hij had geen basisplek bij Roma en leek te moeten wegkwijnen op de bank. Totdat trainer Zdenek Zeman begin februari plotseling werd ontslagen en zijn tijdelijke opvolger Aurelio Andreazzoli nadrukkelijk het vertrouwen uitsprak in Stekelenburg. “Zo snel kan het dus gaan”, lacht de doelman. “Ik ben vaker teruggekomen. Ik wil graag als eerste doelman naar het WK.”