Willem van Hanegem en Johan Cruijff reageerden maandagmorgen in hun columns in het Algemeen Dagblad en De Telegraaf op de 8-1 winst van Nederland op Hongarije. Ze kijken echter ook vooruit naar de wedstrijd van Nederland tegen Turkije, wat volgens de heren pas een echte test zal worden.

Van Hanegem zegt in het AD:”Ineens ga ik me verheugen op de uitwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Turkije. Dat heeft alles te maken met de interland van afgelopen vrijdag. Wat een grandioze wedstrijd was dat. Daar wil ik er nog wel meer van zien. Morgenavond bijvoorbeeld. In een hectisch Istanboel tegen een ploeg die nog alles te winnen heeft terwijl wij al lang en breed geplaatst zijn.”

Van Hanegem is echter lovend over de overwinning tegen Hongarije: “De 8-1 van vrijdag is een statement van jewelste. Als team en ook individueel. En niemand moet aankomen met de suggestie dat Hongarije waardeloos speelde. Dat kan ik ook nooit hebben als dat gezegd wordt als we tegen andere zogenaamd kleinere landen hebben gespeeld en er een minder resultaat behaald is. Dan wordt er gezegd dat kleine landen niet bestaan, dat ze alleen maar verdedigen.

Johan Cruijff kijkt vooral vooruit naar het duel met Turkije. “Voor het Nederlands elftal deze week überhaupt in actie kwam, keek ik vooral uit naar de wedstrijd tegen Turkije. Een tegenstander die morgen moet winnen en ook in staat is om daarvoor te gaan. Daarbij geholpen door de steun van de fanatieke supporters”, schrijft Cruijff in zijn column.

“Dat was met Hongarije duidelijk niet het geval en werd Nederland niet op onderdelen getest waar het straks tijdens het WK op aankomt. Zeker als de ploeg verder in het toernooi zou komen. Maar dat neemt niet weg, dat het Nederlands elftal het tegen Hongarije op twee fronten uitstekend heeft gedaan. Allereerst de hoogte van de overwinning. De 8-1 maakt overal indruk. Verder heeft de ploeg ervoor gezorgd dat het publiek zich negentig minuten heeft vermaakt.”

Turkije wordt echter een ander verhaal volgens Cruijff: “Zij beschikken over spelers die internationaal gepokt en gemazeld zijn”, analyseert hij. “Zij gaan op zeker proberen Nederland met de rug tegen de muur te zetten. En nu maar kijken in hoeverre het team dan de controle houdt, positioneel goed blijft staan en uiteindelijk zelf druk naar voren gaat geven. Ik ben benieuwd.”