Vlag van Nederland

Uitleg FIFA Ranking

Hieronder volgt een uitleg over de werking van de FIFA Ranking. Voor velen is het namelijk onduidelijk hoe deze ranglijst nou precies tot stand komt.

De resultaten van de FIFA Ranking worden over de laatste vier jaar meegeteld volgens deze methode: bij winst krijgt men 3 punten, bij gelijkspel 1 punt en bij verlies 0 punten.

Deze punten worden:

1. Vermenigvuldigd met het belang van de wedstrijd

Eén punt voor een vriendschappelijke wedstrijd, 2,5 voor kwalificaties, drie voor eindtoernooien van de confederatie en vier punten voor een wedstrijd op het wereldkampioenschap)

2. Vermenigvuldigd met de sterkte van de tegenstander

Dit is gebaseerd op de FIFA-ranglijst volgens de formule: (200 – plaats op de ranglijst)/100; de nummer 2 heeft dus het coëfficiënt 1,98 en de nummer 118 0,82. Uitzonderingen hierop zijn dat de nummer 1 meetelt voor 2,00 en de nummers 150 en lager hebben een coëfficiënt van 0,50.

3. Vermenigvuldigd met de gemiddelde waarde van de sterkte van de confederaties waar beide teams toe behoren

Elke confederatie heeft een waarde tussen 0,85 en 1,0 gebaseerd op de prestaties tijdens de laatste drie wereldkampioenschappen. Momenteel is dat: CONMEBOL(Zuid-Amerika) 1.00, UEFA(Europa) 0,99, CONCACAF (Noord-/Midden-Amerika), AFC/CAF (Afrika/Azië) en  OFC (Oceanië) 0.85.

De laatste 12 maanden tellen mee voor 100%, het jaar daarvoor 50%, dan 30% en het vierde jaar telt nog voor 20% mee op de ranking van de FIFA.