© Mee Met Oranje / Max Van-Leeuwen

Nederland heeft het zichzelf niet makkelijk gemaakt met de nederlaag tegen Denemarken. De wedstrijd tegen Duitsland van aanstaande woensdag is nu meteen een heuse kraker. Maar, zelfs als Nederland de wedstrijd tegen Duitsland verliest, is er nog een (kleine) mogelijkheid om door te gaan naar de kwartfinales. Denemarken moet dan wel zijn resterende duels tegen Portugal en Duitsland verliezen en Oranje moet het liefst met ruime cijfers winnen van Portugal.

 

Met dit scenario zullen alle drie de landen achter Duitsland eindigen op drie punten. Het onderling resultaat is het eerste waar naar gekeken wordt, maar voor geen van de ploegen biedt dat uitkomst. Vervolgens zal gekeken worden naar het doelsaldo in de onderlinge duels. Als Nederland met ruime cijfers van Portugal wint gaat het door, onder voorbehoud dat Portugal met een klein verschil van Denemarken wint woensdag.

Als ook het doelsaldo nog steeds geen uitsluitsel geeft dan wordt ‘de meeste doelpunten vóór’ in de onderlinge duels de richtlijn. Als hierna nog steeds twee teams gelijk staan, worden de vorige criteria opnieuw toegepast op de duels van deze ploegen om de rangorde te bepalen.

Als ook dit geen doorslag geeft, zijn achtereenvolgens het doelsaldo in alle groepswedstrijden, het aantal gescoorde doelpunten vóór in alle groepswedstrijden en de plaats op de UEFA- coëfficiëntenlijst van nationale teams beslissend. In groep B staat Nederland, met een vierde plaats op de UEFA-coëfficiëntenlijst er, na Duitsland dat tweede staat, het beste voor.

Echter is de kans op een laatste scenario niet groot. Als Duitsland van Oranje wint is het al geplaatst voor de volgende ronde en dan is het niet ondenkbaar dat de wedstrijd tegen Denemarken met een veredeld B-elftal gespeeld zal worden. Daarbij is het ook goed mogelijk dat beide landen een salonremise afspreken, aangezien Duitsland waarschijnlijk het liefst van beoogde concurrenten voor de titel, Portugal en Nederland, af wil zijn.