© KNVBBondscoach Louis van Gaal heeft volgens verschillende landelijke media enkele verrassingen in petto in zijn basisopstelling van vanavond in de eerste WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Turkije.

De keuzeheer van Oranje zal een sterk verjongd elftal het veld in sturen. Zo zal waarschijnlijk Feyenoorder Daryl Janmaat als rechtsback fungeren en zal naast Johnny Heitinga, Bruno Martins Indi in het hart van de verdediging spelen in plaats van zijn teamgenoot Joris Mathijsen.

Als linksback zal Jetro Willems spelen, al is dat natuurlijk een minder onvoorspelbaar aangezien hij daar ook tijdens het EK al stond. Het middenveld zal naast aanvoerder Wesley Sneijder bestaan uit Leroy Fer en Jordy Clasie.

In de voorhoede zullen flankspelers Arjen Robben en Luciano Narsingh hun voorzetten vermoedelijk niet op Klaas-Jan Huntelaar, maar op Robin van Persie moeten aangeven. De spits van Manchester United bewijst de laatste weken in topvorm te zijn en krijgt vermoedelijk de voorkeur boven de nummer 9 van Schalke 04.

De meest verrassende keuze van bondscoach Van Gaal is echter waarschijnlijk nog wel die voor keeper Tim Krul in het doel. De sluitpost van Newcastle United was nog niet zolang geleden derde keeper van Oranje maar lijkt onder Van Gaal zowel Michel Vorm als Maarten Stekelenburg in de pikorde voorbij geschoten te zijn.

Van Gaal reageerde in de Telegraaf op zijn keuze voor verjonging: “In 2000 was ik door blessures gedwongen jongeren op te stellen. Nu heb ik meer op ‘vrijwillige’ basis, volgens mijn visie, keuzes gemaakt. Verder is er geen verschil, had ik destijds ook op de eerste dag een hersteltraining en op dag twee een partij elf tegen elf”, aldus Van Gaal.

Het duel tegen de Turken zal vanavond om 20.30 uur gespeeld worden in de Amsterdam Arena.

Vermoedelijke opstelling Oranje:

Krul; Janmaat, Heitinga, Martins Indi, Willems; Fer, Clasie, Sneijder; Narsingh, Van Persie en Robben.