Robben & Huntelaar

Het Nederlands elftal nam het op een schitterend Wembley op tegen Engeland. 76.000 Mensen werden naar de wedstrijd getrokken. Het duel zou eigenlijk in augustus gespeeld worden maar door rellen in Londen werd het destijds afgelast. Op deze schrikkeldag was het dan toch zover en werd de wedstrijd tussen beide grootmachten in de voetbalwereld alsnog afgewerkt.

Engeland had nogal wat afwezigen en startte met een jong team aan de wedstrijd. Nederland moest het nog altijd doen zonder Ibrahim Afellay en ook Michel Vorm en Rafael vd Vaart haakten af. Verrassend was dat van Marwijk een plaats in de basiself had voor Nigel de Jong. Hij speelde naast van Bommel waardoor Kevin Strootman op de bank plaats moest nemen. ‘De grote drie’ van Oranje stonden weer eens met z’n drieën in de basis, Sneijder, Robben en Van Persie vormden samen met Kuijt de voorhoede van het Nederlandse team.

In de eerste helft gebeurde er maar weinig. Beide ploegen hadden ongeveer evenveel balbezit en Engeland stond vooral verdedigend met een sterk blok. Enkele corners en enkele schoten waren van beide kanten de enige wapenfeiten.

De tweede helft was vanaf het begin meteen een stuk aantrekkelijker. Na de donderspeech van bondscoach van Marwijk in de rust en Huntelaar en Schaars voor Van Persie en Pieters begon Nederland vol goede moed. Ook Arjen Robben leek de schroom van zich af te gooien  en was samen met van Bommel de aanjager van de ploeg.

In de 56e minuut was het diezelfde Robben die de bal op de middenlijn oppikte en ermee aan de loop ging richting de Engelse goal. Huntelaar trok een perfect get waarin Robben dook en de rappe dribbelaar schoot de bal heerlijk in de linker onderhoek, 0-1.

Nog geen twee minuten later was er een schitterende aanval over rechts, een voorzet van Dirk Kuijt en Huntelaar die de bal krachtig binnenkopte, 0-2. Helaas blesseerde de spits van Schalke zich tijdens deze kopbal omdat hij in botsing kwam met de Engelse verdediger. De Engelsman bleef lang op de grond liggen en ook Huntelaar zat er beduusd bij met een polletje gras in zijn mond. De Hollander kon wel lopend van het veld af maar moest toch gewisseld worden voor Luuk de Jong ondanks dat hij zelf door leek te willen.

Daarna leek iedereen toch een beetje geschrokken van de gebeurtennissen meteen na de 0-2. het duel zakte een beetje in en het niveau werd er niet beter op. Toch maakte Engeland in de 83e minuut vanuit het niets de 1-2. Cahill ontving de bal in buitenspelpositie maar mocht doorgaan en schoot de bal onder Stekelenburg door.

Daarna was het volhouden voor Nederland en in de eerste minuut van de extra tijd was het Ashley Young die de 2-2 binnenschoot.

Maar Nederland ging door en nog geen 2 minuten later was het alweer 2-3 door een doelpunt van opnieuw Arjen Robben. Dit betekende alweer het 100e doelpunt van Oranje in het tijdperk-van Marwijk.

Hiermee won Nederland weer eens een oefenwedstrijd na een slechte eerste en een goede tweede helft. Het was in elk geval een bizar duel waarin de tweede helft enorm veel gebeurde.