Het is definitief, het Nederlands elftal zit op 23 februari in pot 1 bij de loting voor de kwalificaties van het EK 2016 in Frankrijk, dat maakte de UEFA vandaag bekend.

Tijdens de loting voor de groepsfase van het WK 2014 in Brazilië zat Nederland nog in pot twee. De UEFA kiest er echter voor om andere criteria te gebruiken dan de FIFA en daardoor is de loting voor Nederland nu voordeliger. Voor het WK in Brazilië viel men terug op de FIFA-ranking van oktober. Voor het bepalen van de potten bij de EK-loting werd gekeken naar de resultaten in het verleden.

Zo werden de behaalde punten in de voorrondes en het hoofdtoernooi van het WK 2010, EK 2012 en de laatste WK-kwalificaties in rekening gebracht. Op de UEFA-ranking die daarmee wordt samengesteld staat Oranje bij de beste landen. Zwitserland en België, bij de WK-loting nog wel geplaatst, zitten nu in pot 2.

Aan het EK 2016 nemen voor het eerst in de historie 24 landen deel. In de negen poules plaatsen de eerste twee zich rechtstreeks voor het EK. De beste derde mag ook rechtstreeks naar het EK, de andere derdes proberen zich via de play-offs te kwalificeren. De loting voor de EK-kwalificaties vindt op 23 februari plaats in Nice. Daarbij worden negen poules van zes teams samengesteld.

Opvallend is dat in één van die poules Frankrijk een plek krijgt, terwijl het thuisland normaal nooit deelneemt aan de kwalifiatie. Frankrijks wedstrijden zullen echter niet meetellen en slechts als vriendschappelijke wedstrijden gezien worden.

De volledige potindeling voor de loting van het EK 2016:

Pot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4 Pot 5 Pot 6
Spanje Oekraïne Servië Montenegro IJsland Luxemburg
Duitsland Kroatië Turkije Armenië Noord Ierland Kazachstan
Nederland Zweden Slovenië Schotland Albanië Liechtenstein
Italë Denemarken Israël Finland Litouwen Faeröer Eilanden
Engeland Zwitserland Noorwegen Letland Moldavië Malta
Portugal België Slowakije Wales Macedonië Andorra
Griekenland Tsjechië Roemenië Bulgarije Azerbeidzjan San Marino
Rusland Hongarije Oostenrijk Estland Georgië Gibraltar
Bosnië-Herzegovina Ierland Polen Wit-Rusland Cyprus