De KNVB heeft goede hoop dat Frenkie de Jong op tijd fit is voor het EK in Duitsland. De middenvelder van het Nederlands elftal liep zondag in de uitwedstrijd van Barcelona bij Real Madrid (3-2) in LaLiga een enkelblessure op. Barcelona meldde een dag later na nader onderzoek dat de middenvelder een verstuikte enkel heeft. Volgens Spaanse media staat De Jong circa vijf weken aan de kant, maar daar is officieel nog niets duidelijk over.

“Vooralsnog is er geen reden om aan te nemen dat hij het niet zou halen”, vertelde Edwin Goedhart, manager medische zaken van de voetbalbond tijdens een mediabijeenkomst in Zeist. Nederland speelt op 16 juni zijn eerste groepswedstrijd tegen Polen en oefent aan het begin van de maand nog tegen Canada en IJsland. Naast De Jong is ook Memphis Depay geblesseerd. De aanvaller van Atlético Madrid kampt al enige tijd met een spierblessure.

Haalt geblesseerde Frenkie de Jong het EK?

Goedhart vindt het niet verstandig om De Jong en Depay eerder naar Nederland te halen om hier te revalideren. “We willen dat ze zo snel mogelijk revalideren. Groepstrainingen zijn in dat opzicht heel belangrijk. Daarom zijn ze beter af bij hun club, lekker in het zonnetje in een omgeving die ze goed kennen. Als we twijfel hebben over de aanpak van een club in het revalidatieproces, wordt het een ander verhaal.”

Lees ook: Koeman weigert ‘nu al’ tweetal voor Oranje af te schrijven

De KNVB gaat ervan uit dat de selectie bij het komende EK in Duitsland uit 26 in plaats van 23 spelers mag bestaan. Het initiatief tot een bredere selectie komt bij Ronald Koeman vandaan. De Nederlandse bondscoach vindt een selectie van 26 spelers noodzakelijk omdat in aanloop naar het EK spelers, mede door overbelasting, geblesseerd kunnen raken. Koeman kreeg bijval van andere bondscoaches en de UEFA gaat nu overstag.

Lees ook: Acht Oranje-spelers gaan het EK nét wel of nét niet halen

Koeman liet zich ook meermaals kritisch uit over de steeds vollere speelkalenders. Volgens Goedhart is er een causaal verband. “Wij als medici vinden al dertig jaar dat het wel wat minder mag. Het topvoetbal wordt steeds meer een survival of the fittest. In algemene zin neemt het aantal blessures niet toe, maar we zien wél steeds meer hamstringblessures. En die zijn vaak terug te voeren op overbelasting van spelers.”