Bondscoach Louis van Gaal overweegt de speelwijze van het Nederlands elftal aan te passen nu Kevin Strootman door een zware blessure zal ontbreken op het WK in Brazilië. Dat zei de bondscoach van Oranje woensdag in een interview. Oranje speelt onder Van Gaal altijd in een 1-4-3-3-opstelling, maar wellicht gaat hij dat nu aanpassen.

“Strootman is een speler die voor balans zorgt in een elftal, daar zet ik graag Rafael van der Vaart of Wesley Sneijder naast. Maar Strootman valt door een blessure weg en er is niemand die hem kan vervangen”, aldus Van Gaal, die nog geen details gaf over zijn nieuwe plannen.

Ondanks de blessure van Strootman ziet Louis Van Gaal nog genoeg mogelijkheden voor succes met Oranje. “Als we allemaal fit zijn, hebben we zeker een kans om meer dan alleen de groepsfase door te komen”, aldus Van Gaal, die het “fantastisch” noemt dat de media de verwachtingen hebben getemperd. “Want ik zie kansen”, aldus de bondscoach.

Van Gaal wil zich in Brazilië revancheren voor zijn eerste periode als bondscoach, toen hij het WK 2002 niet eens haalde: “Als bondscoach heb ik in 2001 gefaald omdat ik een relatiecoach was. Ik was trainer van Ajax en FC Barcelona en wilde door met diezelfde groep spelers. Ik gaf ze vertrouwen. Maar dat vertrouwen is beschaamd, althans, dat is mijn visie.”

Tegenwoordig heeft Van Gaal andere eisen van zijn spelers “Je moet fit zijn en in vorm.”