Het Nederlands elftal komt vanavond eindelijk weer in actie! Het eerste duel van 2015 is de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije, in de eigen Amsterdam ArenA.

Een heel belangrijk duel voor beide landen, die de kwalificatie voor het EK 2016 in Frankrijk allebei niet geweldig zijn begonnen. Het Nederlands elftal verzamelde in vier duels zes punten door overwinningen op Kazachstan en Letland, maar Oranje verloor van zowel Tsjechië als IJsland. De Turken verloren ook van die beide ploegen en wonnen van Kazachstan, maar speelden gelijk tegen Letland.

Bondscoach Guus Hiddink kreeg in de voorbereiding met enkele grote tegenslagen te maken. Zo werd eerder al duidelijk dat Robin van Persie niet mee zou spelen en later kreeg de bondscoach een nóg grotere tegenslag te verwerken. Arjen Robben raakte geblesseerd aan een buikspier en is meerdere weken uitgeschakeld.

Ook Turkije mist in Turan de belangrijkste speler, maar toch ziet bondscoach Terim kansen voor Turkije. De oefenmeester is gesterkt door het ontbreken van Robben en wijst op de verliespartijen van Oranje: “Wij speelden tegen Tsjechië beter dan Nederland deed.”

Bondscoach Guus Hiddink staat met de opstelling voor een lastig dilemma. Na het succesvolle experiment met KLaas-Jan Huntelaar en Van Persie samen met Robben in de aanval had de bondscoach dit graag nog eens gedaan, maar door die mogelijkheid kwam een streep te staan.

Het lijkt erop dat Oranje met Huntelaar in de spits zal spelen, met op de flanken Afellay en Depay. Nigel de Jong zal vermoedelijk niet in de basis staan, Clasie en Wijnaldum krijgen de voorkeur.

De volledige vermoedelijke opstelling is als volgt:
Cillessen; Van der Wiel, De Vrij, Martins Indi, Blind; Clasie, Wijnaldum, Sneijder; Afellay, Huntelaar, Depay.

De opstelling van Turkije:
Volkan Babacan; Gökhan Gönül, Serdar Aziz, Hakan Balta en Caner Erkin; Ozan Tufan, Mehmet Topal en Selçuk Inan; Gökhan Töre, Burak Yilmaz en Volkan Sen.

Zie hier de feiten van Nederland – Turkije nogmaals op een rijtje:

Wedstrijdfeiten
Tegenstander: Turkije(46e op de FIFA ranglijst)
Rubriek: Aanloop EK 2016
Wedstrijdtype: Kwalificatiewedstrijd
Wedstrijddatum: 28 maart 2015
Aanvang wedstrijd: 20:45 uur
Plaats: Amsterdam Arena, Amsterdam
Uitzending: NPO 3 (NOS) om 20:00 uur