Arjen Robben beseft als geen ander dat er werk aan de winkel is voor het Nederlands elftal in de aankomende kwalificatiereeks. Dat begint met de cruciale thuiswedstrijd tegen IJsland van volgende week donderdag.

De aanvaller spreekt duidelijke taal tegenover Voetbal International. “We hebben een achterstand van vijf punten op IJsland. Tegen die ploeg moeten we met het mes tussen de tanden voetballen”, vindt Robben. “Killen. Vanaf de eerste seconde uitstralen dat er niets te halen valt, wat er ook gebeurt.”

Heel Nederland haalde opgelucht adem toen Guus Hiddink vertrok bij het Nederlands elftal, maar als het aan Robben had gelegen was de trainer aangebleven als bondscoach.

“Ik vind het teleurstellend hoe het is gegaan met Hiddink”, zegt hij. “Ik heb Hiddink eerder meegemaakt als achttien-en negentienjarige bij PSV. In een belangrijke fase van mijn carrière heeft hij dus invloed gehad. Vanaf vorig jaar zijn we bij het Nederlands elftal opnieuw samen een weg ingeslagen. Ik had graag de klus richting het EK met hem geklaard. Dat heb ik hem na zijn vertrek ook in een telefoongesprek gezegd.”