De spelers van Oranje zijn na de oefenduels vorige week uitgevlogen over de hele wereld. Nu Oranje niet naar het EK gaat hebben de spelers enkele weken eerder, en langer, vakantie dan normaal in een jaar van een groot toernooi.

Een kort rondje van AD langs de spelers leert dat de wond nog zeker niet geheeld is, en dat ze maar weinig van het EK hoeven te zien. Een enkeling uitgezonderd natuurlijk.

Arjen Robben heeft geen halve maatregelen genomen en vertrekt met zijn gezin voor drie weken naar Amerika. “Ik heb de vakantie maar eens zelf uitgezocht dit jaar. In Amerika hoef je weinig mee te krijgen van het EK als je dat niet wilt, sterker nog, helemaal niks”, aldus Robben.

Hij vervolgt: “En dat lijkt me helemaal prima, want ik vind het nog steeds te pijnlijk allemaal. De hele kleedkamer van Bayern is in Frankrijk, zelfs Lewandowski met Polen en Alaba met Oostenrijk. Het moet zelfs gek lopen wil niemand van Bayern straks de beker winnen. Maar ik hoor het in juli wel hoe het gelopen is.”

Georginio Wijnaldum is juist de andere kant op gevlogen. Hij is met enkele vrienden in Thailand: “Vergis je niet wat het met ons als spelers doet, een toernooi missen. Juist wij worden er elke dag mee geconfronteerd. Thailand is een prima plek, even iets heel anders aan je hoofd dan voetbal.”

Kevin Strootman is ook duidelijk in zijn bewoordingen: “Wie er kampioen wordt, zal ik eerlijk zijn? Interesseert met geen reet!” De middenvelder gaat niet eens een wedstrijd kijken: “Ik ga ook niet kijken nee, ook niet naar Italië. Ik zou ook geen enkele poule kunnen opnoemen.”

PSV’ers Jeroen Zoet en Jeffrey Bruma zijn wat milder en verwachten wel dat ze het een en ander zullen zien. “Ik ga naar Ibiza en daar zal ik wel voetbal kijken”, aldus Bruma. Zoet gaat ook wel kijken, maar niet alles: “Ik zal best wat kijken, maar heb ik iets leuks te doen op vakantie dan laat ik dat nu niet schieten voor het voetbal. Albanië – Hongarije in de poulefase, dat geloof ik wel.” Daar zijn clubgenoten Marco van Ginkel en Luuk de Jong het compleet mee eens.