© Cruijff FoundationDat Johan Cruijff verstand van voetbal heeft, dat mag je zelf bepalen. Hij heeft in elk geval wel een interessante kijk op het spelletje. Ook nu het Nederlands elftal in Polen is bemoeit hij zich met de mogelijke opstelling. “Misschien zou ik wel met Dirk Kuyt als rechtsback spelen.” Misschien wat raar, maar Cruijff legt uit: “Ja, waarom niet? De meeste tegenstanders spelen toch zonder linksbuiten. Ik denk dat Kuyt beter is dan wij allemaal denken. Hij hoeft echt niet opeens anders te gaan spelen. Gewoon zoals hij altijd doet, maar dan iets naar achteren”, zegt hij tijdens een zogenaamde seminar.

Over de huidige keuze voor Willems als linksback zegt Cruijff het volgende: “Of Willems genoeg ervaring heeft? Als hij nooit mag beginnen, krijgt hij die nooit. Of Bouma daar kan spelen? Je hebt naar achteren snelheid nodig.”

Ook over de spitspositie heeft Cruijff een mening: “Mezelf kennende, weet ik dat ik ze allebei zou opstellen. Schuif wat, zoek wat uit, wees avontuurlijk. Bert is anders. Hij verdient respect voor wat hij bereikt heeft met Oranje. Maar hij zet zichzelf met zijn keuze wel onder een gigantische druk.” Huntelaar moet volgens Cruijff niet opgeven. “Je eindigt een toernooi nooit met de elf waarmee je bent begonnen”, sprak nummer 14.

Als Cruijff bondscoach was geweest had hij Adam Maher, Urby Emanuelson én Ajax-jongeling Ricardo van Rhijn meegenomen naar Polen en Oekraïne. Van Rhijn deed de geblesseerde Gregory van der Wiel afgelopen seizoen razendsnel vergeten in Amsterdam. “Hij was totaal niet in beeld bij Ajax. Wim Jonk en Jaap Stam hebben hem beoordeeld, zijn individueel met hem aan de slag gegaan en binnen drie maanden stond hij in het eerste. Dát is opleiden, dacht ik toen.”

Cruijff is tevreden als Oranje dit EK de halve finale haalt. “Gezien de zware poule en met Duitsland en Spanje is dat niet slecht.’ Hij support het Nederlands elftal niet persoonlijk in Polen & Oekraïne. ‘Daar heb ik geen tijd voor. Maar als ze in de halve finale komen, is het best mogelijk dat ik toch even die kant op trek.”