© OnsOranje.nl / Eric VerhoevenBondscoach Bert van Marwijk verklaarde zojuist voor de camera’s van de NOS dat hij zich niet neerlegt bij uitschakeling. Tegen de Portugezen moet het gebeuren, aldus de oefenmeester. Verder vond hij Oranje de eerste twintig minuten aardig spelen. “We kregen behoorlijke mogelijkheden. Hun treffer viel uit het niets.”

Slechte verdediging lag aan de grondslag van de nederlaag, vond Van Marwijk. “We hebben heel slecht verdedigd, daar ging het fout. In de loop van de wedstrijd liepen we steeds vaker terug. Op het laatst hebben we alles geforceerd. Twee spitsen gingen naast elkaar spelen. Voor hetzelfde geld maak je die tweede goal ook. Maar in die fase speelde de verdediging niet één op één.”

De kans dat het Nederlands elftal na twee nederlagen nog naar de kwartfinales gaat, is nihiel. Portugal dient dan allereerst ruim verslagen te worden door Oranje (minstens 2-0), maar Duitsland moet ook winnen van Denemarken. Het is de vraag of de Duiters zin hebben twee doorgaans geduchte tegenstanders in het toernooi te houden. Daar wil Van Marwijk echter niks van weten. “Nee, we liggen er nog niet uit. Ik geloof nooit dat Duitsland het weggeeft tegen Denemarken, dat gebeurt niet op dit niveau. We moeten iets verzinnen om met 2-0 te winnen van Portugal.”