Woensdagavond in de wedstrijd tegen Italië debuteerde Daley Blind in Oranje. De speler van Ajax mocht van bondscoach Louis van Gaal in de basis starten tegen de verliezend EK-finalist van 2012. Bijzonder was dat vader Danny Blind naast Van Gaal op de bank zat, toen zoon Daley zijn opwachting maakte in het grote Oranje. Extra bijzonder, omdat ook vader Danny meerdere malen (42 caps) uitkwam voor onze nationale trots.

Het was echter niet de eerste keer dat een zoon zijn vaders voorbeeld volgde door Oranje te halen. Zes vaders en zeven zonen ging de Blindjes voor. Hier een overzicht van vaders en zonen in Oranje:

Jan Everse senior en junior

Jan Everse junior speelde in de jaren ’70 twee keer in Oranje. Zijn vader Jan Everse senior verzamelde in de jaren ’40 en ’50 drie caps. Jan Everse junior werd later nog coach bij onder andere FC Zwolle.

Wim en René van der Gijp

Vijftien interlands speelde René van der Gijp. Eigenlijk veel te weinig voor een rechtsbuiten met zijn kwaliteiten, maar dat is nog altijd veertien wedstrijden meer dan zijn vader Wim die tot de club van eenmalig internationals behoort. Van der Gijp haalde volgens kenners veel te weinig uit zijn carrière. Tegenwoordig is hij als analist en tv-persoonlijkheid nog regelmatig op televisie te zien en daarnaast is hij uiterst succesvol als spreker voor volle zalen.

Jan en Youri Mulder

Twee mannen die nog altijd regelmatig op de televisie verschijnen. Vader Jan was in zijn glorie-jaren wellicht een betere voetballer dan zoon Youri, maar die laatste heeft als spits meer wedstrijden in Oranje op zijn naam staan: negen om vijf. Hij was ook aanwezig op de EK-eindronde in 1996.

Johan en Jordy Cruijff

Eigenlijk speelde Johan Cruijff met zijn kwaliteiten veel te weinig interlands. De legendarische nummer 14 kwam om verschillende redenen uiteindelijk tot ‘slechts’ 48 interlands en 33 doelpunten. Zo ver is zijn zoon Jordy nooit gekomen. Hij kwam in negen interlands tot één doelpunt. Als ‘zoon van’ heeft hij nooit kunnen laten zien wat zijn vader wel lukte.

Jerry en Nigel de Jong

Jerry de Jong was drievoudig international begin jaren negentig. Zijn zoon Nigel heeft het wat dat betreft al een stuk beter gedaan dan zijn vader en is nog altijd actief in Oranje. Nigel speelde inmiddels al  66 interlands (1 goal) en speelde onder meer de verloren WK-finale tegen Spanje.

Martin en Erwin/Ronald Koeman

En dan het meest bijzondere verhaal: Eén vader, twee zoons. Twee zoons die ook nog eens in dezelfde wedstrijd debuteerden. Erwin en Ronald Koeman droegen in 1984 voor het eerst het Oranjeshirt in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Zweden. Die ging met 0-3 kansloos verloren, maar vier jaar later stonden de mannen uit Groningen wel mooi met de EK-beker in hun handen. En dat maakte Martin Koeman, eenvoudig international in 1964 natuurlijk onwijs trots.