Van der Vaart verliet gisteren het trainingskamp van Oranje met een hamstringblessure. Een tegenvaller voor de middenvelder, die met het oog op het WK goede papieren heeft voor de nummer 10-positie. Eindelijk lijkt hij de voorkeur te krijgen op zijn favoriete positie ten opzichte van maatje Wesley Sneijder.

‘Concurrent’Sneijder kwam, ondanks zijn sterke seizoenstart bij Galatasaray, pas weer in beeld bij bondscoach Van Gaal door een blessure van PSV’er Georginio Wijnaldum. Toch lijkt het erop dat de bondscoach langzaamaan inziet dat Sneijder een belangrijke pion kan worden in zijn WK-selectie.

Van der Vaart ziet het allemaal wel: “We zullen zien”, zegt hij in magazine Voetbal International. “Ik vind het in elk geval leuk dat Wesley er weer bij is. Toen ik hoorde dat Wijnaldum geblesseerd was, maakte ik meteen die optelsom. Wesley heeft laten zien dat hij weer terug is.”

Door zijn hamstringblessure zorgt Van der Vaart er zelf voor dat Sneijder plotseling weer tegen een basisplaats aanzit voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Estland en Andorra. De blessure zorgt sowieso voor twijfels omdat de speler van het Duitse HSV er de laatste twee jaar alles aan deed om blessures te voorkomen. Hij laat zich twee keer per week aan huis preventief behandelen door een fysiotherapeut.

“Ik ben geen twintig meer, ik zorg goed voor mijn lichaam”, zegt de 30-jarige Van der Vaart. “Komt bij dat ik tijdens wedstrijden van HSV veel aan het rennen ben. Deze bondscoach beoordeelt je bijna degelijks. Ik wil mezelf later geen verwijten kunnen maken. Ik moet en zal erbij zijn op het WK volgend jaar.”