Er staat in de laatste twee wedstrijden van Oranje, behalve de FIFA-ranking, dan wel niet meer zoveel op het spel. Toch ziet de bondscoach Louis van Gaal meer dan genoeg uitdagingen voor de duels met Hongarije (vrijdag) en Turkije (dinsdag).

Pas drie spelers zijn zo goed als zeker van hun selectie voor het WK, zo zei Van Gaal tijdens de persconferentie woensdag. De rest moet zich dus nog flink bewijzen het komende halfjaar: “Buiten Robben, Strootman en Van Persie moet iedereen zich nog bewijzen om een ticket naar Brazilië te krijgen. En dat weten ze donders goed. Dit zijn allemaal testwedstrijden.”

Oranje moet daarnaast dus nog punten verdienen voor de wereldranglijst, die bepalend is voor de groepsindeling op het WK. Volgens Van Gaal niet persé nodig, maar wel handig: “Ook mijn spelers zijn doordrongen van het feit dat het handiger zou zijn om groepshoofd te worden”, aldus Van Gaal.

Maar dat is nog niet het belangrijkste volgens de bondscoach: “En dan gaat het niet eens over het eigen ego om zo goed mogelijk te presteren en te bewijzen. Er zijn dus genoeg uitdagingen voor de spelers, voor mij en de staf om deze wedstrijden voor te bereiden en in te gaan. We zijn zeer gemotiveerd en gepassioneerd. Het volk ziet dat ook; dat blijkt maar weer uit het feit dat we vrijdag in een uitverkocht stadion spelen.”

Of aanvoerder Robin van Persie in de basisopstelling zal staan vrijdag is nog maar de vraag. De aanvaller van United en Oranje heeft last van zijn teen. Pas vrijdag wordt besloten of hij mee zal spelen.