Heel Nederland is er de afgelopen dagen mee bezig geweest, de FIFA ranking en de daarbij behorende beschermde statussen tijdens de loting voor de groepsfase van het WK. Voor Oranje zal dit lastig worden, behalve als Uruguay verliest van Jordanië en Nederland op cijfers achter de komma boven Italië staat is het groepshoofd.

Maar nu het Nederlands elftal bijna zeker niet geplaatst is tijdens de loting, gaan we kijken naar welke landen we wel kunnen tegenkomen. En dan blijkt dat de loting niet eens zo verkeerd uit hoeft te vallen voor Van Gaal en zijn manschappen.

Uitgaande van de winst van Uruguay op Jordanië kan er een redelijke schatting gemaakt worden van de poule-indeling. Geografische criteria spelen een belangrijke rol bij de loting. Pot 1 bestaat uit de acht groepshoofden, inclusief het gastland. Om te voorkomen dat een poule uit drie Europese landen bestaat, krijgt Europa een eigen pot (nr. 4). Voor de afgelopen twee WK’s werden Zuid-Amerika en Afrika samen in één pot (2) ingedeeld en Noord- en Midden-Amerika, Azië en Oceanië in de andere (3).

In dat geval zal Oranje dus sowieso een land uit pot 1 loten, dat neerkomt op gastland Brazilië of één van de zeven hoogstgeplaatste landen in de FIFA-ranking. In pot 4 zullen echter alle overige Europese landen komen, waaronder Nederland, Engeland, Rusland en mogelijk Portugal en Frankrijk. Die landen ontloopt Oranje dus.

Als het tijdens de loting voor dit WK weer op dezelfde manier als voor Zuid-Afrika 2010 gebeurt kan op basis van de FIFA-ranking, die vanmiddag uitkomt, (ongeveer) de volgende pot-indeling gemaakt:

Pot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4
Brazilië Costa Rica Chili Nederland
Spanje Honduras Ecuador Italië
Argentinië Verenigde Staten Tunesië/Kameroen Rusland
Duitsland Australië Ghana/Egypte Bosnië-Herzegovina
Colombia Iran Ivoorkust/Senegal Engeland
België Japan Burkina Faso/Algerije Winnaar play-offs Europa
Uruguay Zuid-Korea Ethiopië/Nigeria Winnaar play-offs Europa
Zwitserland Mexico/Nw-Zeeland Winnaar play-offs Europa Winnaar play-offs Europa