Bondscoach Louis van Gaal zal zondag in Nice aanwezig zijn bij de loting van de kwalificatie voor het EK 2016 in Frankrijk. Ondanks dat de leidsman van Oranje na het WK in Brazilië geen bondscoach meer is, zal hij toch aanwezig zijn.

Van Gaal reist samen met directeur betaald voetbal Bert van Oostveen, teammanager Hans Jorritsma en perschef Kees Jansma af naar Nice, dat bevestigt de KNVB.

“Het is de normale procedure dat de zittende bondscoach bij dat soort aangelegenheden aanwezig is. Meestal is dan nog niet bekend dat een coach stopt. Niet vreemd dus dat Van Gaal erbij is in Nice. Dat is algemeen gebruik”, zegt een woordvoerder.

Van Gaal gaf enkele maanden terug aan dat hij zijn baan als bondscoach helemaal niet leuk vindt en dat hij daarom ook sowieso stopt na het WK in Brazilië: ‘Omdat ik het na twee jaar spuugzat ben om bondscoach te zijn. Ik heb de afgelopen anderhalf jaar geïnvesteerd om straks op het WK te kunnen doen wat ik het liefst doe.”

Verlengen van zijn contract tot aan het EK 2016 was voor Van Gaal dus ook absoluut geen optie. “Nog twee jaar zag ik niet zitten, dan ga ik liever in ons huis in Portugal zitten. Dan mis ik die acht momenten dat ik met spelers kan werken, maar heb ik meer tijd voor anderen. Mijn naasten.”