Daryl Janmaat voelt zich op z’n plek bij Oranje, enige probleem voor de Feyenoorder is de regen. “Hopelijk wordt het in Brazilië allemaal anders. Als het daar maar niet zo regent”, zegt Janmaat met een lach. “Ach, het veld is goed en qua temperatuur is het wel lekker om in te trainen. Dus verder heb ik niets te klagen”, aldus Janmaat.

Janmaat hoop dat hij zijn vrouw en kind straks enkele weken niet ziet: “Als het goed is, moet ik ze straks lang missen. Dat hoop ik in ieder geval wel”, zegt Janmaat. “Ik maak me geen zorgen. Dat doe ik sowieso niet zo snel, maar ik ga ook uit van mijn eigen kwaliteiten.”

De international, die inmiddels 13 interlands speelde was tijdens de kwalificatie een vaste waarde voor Van Gaal. Op het WK zal Janmaat met Gregory van der Wiel concurreren voor de positie rechts achterin. Het 5-3-2-systeem dat Van Gaal voor ogen heeft en waarmee Ronald Koeman succesvol experimenteerde bij Feyenoord, is Janmaat op het lijf geschreven. “Het is nog afwachten hoe de bondscoach het wil invullen, want daar hebben we het nog niet echt over gehad. Maar ik ben een moderne verdediger die graag veel wil opkomen. Wat dat betreft pas ik prima in dat systeem. Die mix van verdedigen en aanvallen vind ik erg leuk, daar ligt mijn kracht.”

Als Van Gaal inderdaad besluit af te stappen van het vertrouwde 4-3-3 en op het WK met vijf verdedigers gaat spelen, kunnen vooral de backs aan de bak. “Het is iets zwaarder, je moet meer lopen. Maar fysiek zit ik ook goed in elkaar. Ik ben fit en voel me goed.”