Voor Arjen Robben is Spanje – Nederland vanavond een bijzonder duel. De buitenspeler en spits van Oranje heeft echter geen last van de druk die op zijn schouders ligt na de gemiste kans in de finale van 4 jaar geleden.

Op de vraag wat er gebeurt als hij vanavond weer zo’n kans krijgt is hij duidelijk: “Dan gaat ie erin natuurlijk.” Of hij de keeper voorbij dribbelt of weer schiet laat Robben in het midden. “Dat ligt aan de situatie. Maar: de bal gaat erin. Die overtuiging heb ik.”

Robben denkt eigenlijk niet meer terug aan die beruchte kans: “Nee. Ik ben inmiddels wel zover dat ik kan accepteren dat je het verleden niet meer kunt veranderen. Ik denk niet in termen van “wraak nemen” op Spanje voor die verloren finale en ik voel niet de druk van het niet mogen missen van een kans.”

Arjen Robben denkt wel dat Spanje angst heeft voor Nederland: “Ja, zeker weten. Ik weet dat ze er niet gerust op zijn. Ik spreek aardig wat jongens uit het Spaanse team, bij Bayern München bijvoorbeeld spelen Javi Martinez en Thiago, die het WK nu mist door een blessure. En laatst toen we met Bayern tegen Real Madrid in de Champions League speelden, kwam het WK ook al even ter sprake. Die Spaanse jongens spelen niet graag tegen Nederland. Het zit in onze cultuur dat we diep nadenken over voetbal, tactisch verzinnen wij altijd wel iets wat aardig uitpakt. Ook in de WK-finale hadden we iets bedacht, een bepaalde manier van drukzetten, waar Spanje in het begin van schrok.”

“Ik zie het niet als een last. Ik zie het alleen maar als positief dat mensen vinden dat je goed bezig bent en iets extra’s verwachten. Maar, en dat zeg ik niet om de druk van me af te schuiven, het gaat altijd nog in de eerste plaats om het team. Ik bedoel: om als aanvaller iets te kunnen forceren, zul je eerst in stelling moeten worden gebracht. Ons spel in balbezit, de opbouw en de snelle omschakeling van achteruit, dat kan en moet nog beter. Dat weten we en daar werken we aan.”