Niet voor het eerst dit jaar maakte Davy Klaassen afgelopen weekend de 1-0 voor zijn club Ajax. Het bleek uiteindelijk ook de winnende treffer van de Amsterdammers op bezoek bij Vitesse. Het feit dat Klaassen een penalty miste maakte niet eens uit volgens zijn trainer Peter Bosz: “Als je zo goed speelt, dan mag je een penalty missen.”

Al negen (!) keer maakte Klaassen dit jaar de belangrijkste eerste goal voor zijn ploeg. Een opvallend statistiek voor de complete middenvelder, die de Eredivisie langzaamaan aan het ontgroeien is. Steeds vaker rijst de vraag op of Klaassen niet klaar is voor een nieuwe stap.

Met het oog op Oranje zou een stap naar een betere competitie natuurlijk een goed vervolg zijn, mits hij niet op de bank belandt bij zijn nieuwe club. Een club die net als Ajax ‘hoog druk zet’ zou hem waarschijnlijk het beste passen. Een club als Liverpool of Leverkusen, vindt Ronald de Boer: “Loopvermogen is zo belangrijk in die speelwijze. Steeds maar weer op het juiste moment op de juiste plek komen. Dat is, los van zijn uitstekende mentaliteit, Davy’s voornaamste kwaliteit. Dat doelpunt afgelopen zondag tegen Vitesse was wat dat betref symbolisch: na een lange sprint op de goede plaats staan.”

Tijdens de eerstvolgende interlands tegen Bulgarije en Italië zal Klaassen vrijwel zeker deel uitmaken van de selectie van bondscoach Danny Blind. Of hij ook in de basis zal staan is afwachten, maar keuze uit heel veel middenvelders heeft de bondscoach ook niet. Klaassen zou een prima blok kunnen vormen met Kevin Strootman en Georginio Wijnaldum, al is de vraag of er dan genoeg creativiteit op het middenveld zit.