Vlag van Nederland

Wat zijn Advocaats kansen op het WK?

WK 2018 Door op 10 mei 2017 om 17:56 uur

FIFA WK beker WK FIFA 2018 © Pro Shots

Met de aanstelling van Dick Advocaat als bondscoach van het Nederlands elftal heeft de KNVB een oude bekende in huis gehaald. Advocaat was tussen 1992 en 1994 bondscoach van Oranje en haalde op het WK 1994 de kwartfinale. Tien jaar laten tussen 2002 en 2004 was hij opnieuw bondscoach. Tijdens het EK 2004 in Portugal reikte hij met Oranje zelfs tot de halve finale, waarin het gastland te sterk was.

Nu staat Advocaat echter voor een heel andere taak. Hij zal namelijk eerst het bijna onmogelijke moeten waarmaken om met Oranje überhaupt het WK 2018 in Rusland te bereiken. Oranje staat er namelijk niet zo best voor in groep A van de WK-kwalifcatie en zal alle zeilen bij moeten zetten om alsnog plaatsing voor de eindronde volgend jaar juni af te dwingen.


Meer over

Een mooie taak dus voor de nieuwe bondscoach Dick Advocaat en zijn assistenten Ruud Gullit en Fred Grim. Begin juni start de strijd om de tickets met een thuisduel tegen Luxemburg en na de zomer zullen nog vier duels volgen waarin Oranje eigenlijk minimaal 10 punten zal moeten pakken om in elk geval als tweede in de poule te eindigen en zo een van de beste nummers twee te worden en kans te maken op de play-offs. Iets waar Advocaat overigens wel ervaring mee heeft, want ook in 2003 moest Oranje zich via play-offs plaatsen, destijds voor het EK.

Maar hoeveel kans maakt Oranje nog op die play-offs en wat is een inzetje op een goksite met de Bet365 bonus code op het moment nog waard? De kans dat Oranje het alsnog de play-offs voor plaatsing gaat halen of volgens een model zo’n 20%. Daarin is een nederlaag tegen Frankrijk dan wel ingecalculeerd. Volgens de modellen van Hypercube is de kans dat Oranje het WK haalt ongeveer een kwart, uitgaande van wedstrijden tegen Luxemburg, Wit-Rusland, Bulgarije en uiteindelijk Zweden. Er zijn zo’n 250 scenario’s door de machine gehaald, en daarmee is de berekening tot stand gekomen.

In de huidige stand staat Oranje op de vierde plek met zes punten achterstand op koploper Frankrijk. Zij kunnen in principe alleen nog ingehaald worden als Oranje eind augustus wint in Stade de France, maar zelfs dan is dat nog niet zeker. Een overwinning in en tegen Frankrijk ligt in de huidige vorm echter ook niet in de lijn der verwachtingen. De achterstand van 3 punten op nummer twee Zweden zou nog wel goedgemaakt moeten kunnen worden. Als Oranje ‘gewoon’ wint van Luxemburg, Wit-Rusland en thuis tegen Bulgarije, dan zou zomaar het laatste duel in eigen huis tegen Zweden bepalend kunnen zijn voor de tweede plek in de poule. Nadeel is echter dat Oranje ook nog afhankelijk is van andere poules. De kans bestaat namelijk dat Oranje de slechtste nummer twee van de negen poules wordt, en alsnog niet naar de play-offs mag.