Nee, een droomdebuut had Matthijs de Ligt niet in Oranje. Dat is nog zacht uitgedrukt: in de kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije leidde hij de dramatische nederlaag in met een blunder, in zijn tweede duel pakte hij rood.

Daar baalt de jonge verdediger van, maar hij heeft geen revanchegevoelens. “Nee, dat niet”, antwoordt De Ligt desgevraagd bij de NOS. “Maar natuurlijk had ik het mij anders voorgesteld. Nu kan ik er niets meer aan doen. Hopelijk kom ik er in de volgende interland wat gelukkiger uit.”

Het is echter de vraag of Dick Advocaat een beroep doet op de jongeling. De coach heeft immers uitgesproken dat hij gaat bouwen op ervaring. Wesley Hoedt en Stefan de Vrij zijn beiden fit, en lijken dus de voor de hand liggende keuzes in het centrum.

Toch namen zowel Advocaat als zijn assistent Ruud Gullit De Ligt bij de eerste training apart. “Met hem heb ik gesproken over verdedigen. Hoe ik mezelf dingen makkelijker kan maken. Natuurlijk is het voor mij als jonge speler lastiger om de concurrentiestrijd te winnen. Het enige dat ik kan doen is hard werken en mezelf laten zien.”