Morgen (zondag, red.) begint het EK Vrouwen in Nederland. Vivianne Miedema, spits van de OranjeLeeuwinnen, heeft er zin in. “Ik ben zelf anders geworden. Maar dat geldt eigenlijk voor heel het team”, vertelt ze aan het Algemeen Dagblad.

“De meesten hebben een paar jaar in buitenlandse competities gespeeld. Lieke (Martens, red.) is ontzettend in vorm. Fijn voor het team, fijn voor mij. Veel mensen kennen Shanice van de Sanden inmiddels ook wel. Met haar opvallende lippenstift.”

Die aanval, met Miedema in de spits, is volgens kenners de kracht van de OranjeLeeuwinnen: “Lieke dus de dribbelaar en haar acties, Shanice die de turbo aan kan zetten. Ik moet dan het aanspeelpunt zijn en die balletjes er in leggen.”

Oranje treft als eerste het sterke Noorwegen. “De poule met ook Denemarken en België is niet eenvoudig, hoor. Er zit geen makkie bij”, vindt de aanvaller.

“Wij horen niet bij de top 3-favorieten. Zo simpel is het gewoon. Het is niet realistisch om te zeggen: wij gaan ‘even de finale halen’. Maar dat is natuurlijk wel waar we voor gaan. We moeten zorgen dat we topfavoriet Duitsland ontlopen in de kwartfinales. Dan is de eerste opdracht duidelijk: eerste worden in de poulefase.”