De verwachtingen waren hoog, maar Vivianne Miedema heeft tot nu toe niet gescoord op het EK in eigen land.

Toch zit de spits, ondanks de kritiek, lekker in haar vel: “Alleen: als je elke wedstrijd door vier man wordt gedekt, wat kun je dan nog doen?”, vraagt Miedema zich hardop af in gesprek met het NRC.

De kritiek komt onder meer van oud teamgenoot Daphne Koster. De voormalig international opperde bij de NOS dat het misschien tijd werd om Miedema te vervangen.

“Dan heeft Koster zeker niet zoveel voetbalverstand. Van haar zou je dat wel verwachten. Als je er een andere speelster neerzet, krijgen Lieke (Martens, red.) en Sjaan (Shanice van de Sanden, red.) minder ruimte. Dan verlies je het effect wat we nu hebben op de tegenstander”, reageert de spits van de OranjeLeeuwinnen.

“Tegenstanders zetten me helemaal vast met drie of vier man”, vertelt Miedema over haar isolement. “De Noren, de Denen, de Belgen. Superfrustrerend. Terwijl Sjaan en Lieke vrolijk over het veld rennen. Zijn ze hun mannetje voorbij, dan staat er niemand meer. Ik kan geen kant op, zat al na de eerste helft met de Belgen bont en blauw in de kleedkamer.”

“Van de buitenkant kan er wel iemand een voorzet geven, maar dan sta ik daar in mijn eentje tussen drie man. Zie die bal dan maar op mijn hoofd te leggen. Dit verander je niet zomaar. Ik heb gewoon een ondankbare job in deze wedstrijden. Vooral als ik zie dat anderen wel vrijheid hebben”, zegt de 21-jarige spits.

“Kritiek, ach. Ik denk dat mijn cijfers genoeg zeggen en ondanks dat ik niet scoor voetbal ik prima. Ik heb dit EK spitsen gezien die er veel minder van bakken dan ik. Ada Hegerberg van Noorwegen bracht helemaal niets dit EK”, vertelt Miedema, die zelf 41 keer trefzeker was in 54 interlands.