Bondscoach Dick Advocaat moest voor de selectie van het Nederlands elftal voor de duels met Frankrijk en Bulgarije een deel van zijn principes laten varen. De bondscoach vindt eigenlijk dat spelers moeten spelen bij hun club en in elk geval 100% fit moeten zijn, maar op basis daarvan had hij dit keer nauwelijks een selectie kunnen samenstellen.

Kijk maar naar de drie oude rotten uit de selectie, Robin van Persie, Wesley Sneijder, Arjen Robben. De eerste speelde nog amper in Turkije, de tweede heeft pas enkele weken een nieuwe club en de derde was lichtgeblesseerd en is ook pas net weer terug. Toch moest Dick Advocaat ze wel oproepen. Vrijdagmiddag tijdens het bekendmaken van zijn selectie zei hij dat er inderdaad er veel spelers met ‘een vlekje’ bij de selectie zitten. Daarom moest de bondscoaches zijn principes (geen spelers oproepen die niet fijn zijn of die geen basisplaats hebben bij hun club) laten gaan. “Als ik principieel zou zijn, had ik hier met 12 man gestaan…”

Advocaat maakt zich geen zorgen over de teleurstellende resultaten van de Nederlandse clubs in Europese toernooien. “Ik vind dat wel meevallen. Twee maanden geleden stond Ajax in de Europa League-finale. Voor jonge spelers is internationaal voetbal belangrijk, maar voor Oranje is dit niet van invloed. Wat er moet gebeuren bij de Nederlandse clubs? Daar ben ik niet voor…”, zei Advocaat.

“Er is altijd een golfbeweging. Kijk de cijfers maar na. We zijn een klein land. We kunnen niet altijd aan de top staan. Toch denk ik dat wij een resultaat kunnen halen tegen Frankrijk en ons kunnen plaatsen voor het WK in Rusland.”