Vlag van Nederland
OranjeLeeuwinnen plaatsen zich niet direct voor het WK

OranjeLeeuwinnen plaatsen zich niet direct voor het WK

Oranje Leeuwinnen WK 2019

De OranjeLeeuwinnen zijn er dinsdag niet in geslaagd om zich te verzekeren van WK-deelname. Noorwegen won met 2-1 en wint daardoor de groep. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman moet nu de play-offs in.


In die play-offs moet Oranje afrekenen met twee landen, om zo nog het WK-ticket te pakken. Dinsdagavond hadden de Leeuwinnen genoeg aan een gelijkspel, maar de ploeg kwam twee snelle Noorse goals niet meer te boven.

Via Ingrid Engen kwam Noorwegen in de vijfde minuut op voorsprong. Lieke Martens verloor Maren Mjelde bij een corner uit het oog en de Noorse sterspeelster kon terugleggen op Engen, die Sari van Veenendaal wist te passeren.

Een minuut later kon Noorwegen weer juichen. Dominique Bloodworth liet zich aftroeven door Isabell Herlovsen, die de 2-0 op het scorebord zette. Vervolgens krabbelde Oranje op. De ploeg deelde wat speldenprikjes uit, maar echt gevaarlijk werd het niet.

Via Bloodworth en Daniëlle van de Donk werd het Noorse doel onder vuur genomen. Noorwegen was nog een aantal keer dichtbij, maar het aluminium bracht redding voor de Leeuwinnen.

Vivianne Miedema bracht na een half uur de spanning terug. De 22-jarige spits omspeelde de Noorse verdediging na een pass van Anouk Dekker en wist zo de 2-1 te maken. Niet veel later was daar bijna de gelijkmaker, maar Ingrid Hjelmseth bracht redding op een brandend schot van Miedema.

Ook in de tweede helft hield Oranje het initiatief, maar de tijd tikte door. Martens en Sherida Spitse kregen kansen, maar wisten Hjelmseth niet te passeren. Ook in de slotfase lukte dat niet: 2-1.

De OranjeLeeuwinnen gaan nu als een van de vier beste nummers twee de play-offs in. Vrijdag is de loting voor die wedstrijden, die in oktober en november gespeeld worden. Denemarken, België en Zwitserland zijn de andere landen die strijden om het WK-ticket via de play-offs.

Auteur: Amber
Foto: © Pro Shots

Lees meer over: