Vlag van Nederland

Leeuwinnen winnen uitzwaaiwedstrijd met 3-0 van Australië

Oranje Leeuwinnen WK 2019

De OranjeLeeuwinnen reizen volgende week met een goed gevoel richting het WK in Frankrijk. De uitzwaaiwedstrijd tegen Australië in het Philips Stadion werd zaterdag met 3-0 gewonnen.


Australië kreeg de eerste mogelijkheid van de wedstrijd. Sam Kerr, aanvoerster van de ‘Matildas’ schoot echter over. In de derde minuut kwam Kika van Es in botsing met Hayley Raso. De Australische kon verder, maar Van Es bleef duizelig en huilend achter. Uiteindelijk moest de linksback het veld verlaten en werd ze vervangen door Merel van Dongen.

Oranje had even tijd nodig om de domper te verwerken, maar kreeg na dertien minuten spelen de eerste kans. Uit een voorzet van Lieke Martens kopte Shanice van de Sanden over. Toch waren het de Matildas dat de overhand had.

Australië kregen kansen via onder meer Kerr, Raso en Chloe Logarzo. In de 26e minuut was Oranje dichtbij. Een strakke corner van Sherida Spitse belandde in de voeten van Van de Sanden, maar zij struikelde over de bal en dus was de kans verkeken.

Vivianne Miedema was niet veel later dichtbij de openingstreffer, omdat keepster Lydia Williams geen controle had over het schot van de spits. Australië liet zich echter niet terugdringen en mocht bijna juichen dankzij Stefanie van der Gragt. De verdedigster werkte de bal bijna in eigen doel. Vlak voor rust was het toch Oranje dat op voorsprong kwam.

Uit een vrije trap van Spitse kopte Van de Sanden de bal binnen. Nog voor rust leek Australië zich terug te knokken, maar een treffer van Kerr werd afgekeurd wegens buitenspel. Daardoor gingen de speelsters met een 1-0 stand rusten.

Van Es werd ondertussen afgevoerd naar het ziekenhuis, voor verder onderzoek aan haar hand/pols. Oranje begon de tweede helft goed en kwam via Miedema op een 2-0 voorsprong. Ze kapte haar directe tegenstander uit en schoot raak in de verre hoek.

Australië legde zich niet neer bij de 2-0 achterstand en ging op jacht naar de aansluitingstreffer. Die viel echter niet, door goed optreden van Sari van Veenendaal. Ze pareerde een schot van Tameka Yallop op fraaie wijze.

Uiteindelijk werd het nog 3-0. Van de Sanden nam een afzwaaiende bal vol op de slof en schoot keihard raak. Daardoor kunnen de Leeuwinnen met een goed gevoel richting Frankrijk, waar op 11 juni de eerste groepswedstrijd op het programma staat. Nieuw-Zeeland is dan de tegenstander.

Auteur: Amber
Foto: © Pro Shots