De Oranje Leeuwinnen kunnen vanmiddag de halve finale van het WK bereiken. In de kwartfinale is Italië de tegenstander. Hier is alles dat je moet weten over de achtste finale Italië – Nederland.

4. De ploegen trappen om 15:00 uur af

Er worden meer dan 2.000 Oranje-fans verwacht in Valenciennes, dat op 2 uurtjes rijden van de Nederlandse grens ligt. De wedstrijd in het Stade du Hainaut begint om 15:00 uur en rond die tijd zal het zo’n 35 graden zijn in Valenciennes. De wedstrijd wordt uitgezonden op NPO1.

3. Italië is de verrassing van het WK

Italië was de afgelopen edities niet aanwezig op het wereldkampioenschap, maar de Italianen staan er tijdens dit WK in Frankrijk goed op. Door enkele speelsters wordt de Italiaanse ploeg zelfs verrassend genoemd. Bondscoach Sarina Wiegman was niet verbaasd dat Italië in de kwartfinale staat, maar noemt ‘Le Azzurre’ wel een verrassing op het toernooi.

2. Martens is fit genoeg om te starten

© Pro Shots

Er waren zorgen om Lieke Martens. De aanvalster kampte met een blessure aan haar teen en trainde de afgelopen week niet volledig mee. Volgens bondscoach Wiegman was het ‘fifty-fifty’ of Martens zou spelen, maar de linksbuiten is fit bevonden en staat in de basis tegen Italië.

1. De winnaar plaatst zich voor de Olympische Spelen in Tokio

De beste drie Europese landen op het WK plaatsen zich automatisch voor de Olympische Spelen van 2020. Doordat Frankrijk vrijdagavond verloor van Amerika, zijn er nog vijf Europese landen over.

Eén Olympisch ticket is al vergeven: Engeland staat al in de halve finale en plaatste zich door de zege op Noorwegen voor de Spelen. Omdat de andere twee kwartfinales tussen Europese landen gaan, blijven er sowieso drie Europese landen over bij de laatste vier.

Oranje plaatste zich nog nooit eerder voor de Olympische Spelen.