Welk shirt van het Nederlands elftal was het mooist? Die vraag komt telkens weer terug als er een eindronde aankomt. Op AD.nl werd er zelfs een officiële stemming in gang gezet, om abonnees te laten kiezen wat het mooiste shirt ooit was. Wij hebben er vier op een rijtje gezet, welke het mooist is mogen jullie zelf bepalen. Het zijn alle vier shirts waar Oranje de finale in haalde.

WK 1974

We gaan eerst terug naar het shirt van het WK 1974, waar de afgelopen jaren nog weleens iets om te doen was, omdat Adidas niet wil dat het verkocht wordt in verband met de twee strepen op de mouw. Het Oranje shirt met zwarte accenten is misschien niet het mooiste shirt, maar Oranje haalde er wel voor het eerst de WK-finale mee.

We konden erg genoeg geen kleurenfoto vinden in het archief die gebruikt kon worden, maar het geeft in elk geval een goed idee:

PHOTO: East News 07.07.1974 – Druzyna Holandii przed finalowym meczem z RFN podczas MS 1974. Z prawej kapitan Holandii Johan Cruyff i bramkarz Jan Jongbloed WORLD CUP 1974 FINAL – GERMANY WINS OVER HOLLAND

WK 1978

Tijdens het WK 1974 kenmerkte het shirt van Oranje zich door eenvoud. Het shirt, met een grote zwarte leeuw op de borst, had verder geen rare fratsen. Ook in dit shirt werd de finale gehaald, maar ditmaal was Argentinië in eigen land te sterk voor het Nederlands elftal.

Helaas werd er geen rechtenvrije foto van het tenue gevonden, maar via Google zijn die natuurlijk wel te vinden.

EK 1988

Een van de meest bijzondere Oranje-shirts allertijden. Niet alleen door het design, maar ook omdat Oranje er de enige prijs in de historie in won. Met de ultra korte witte broekjes was het een bijzonder tenue waarin Oranje het EK in Duitsland speelde.

De start van het toernooi was nog niet eens zo goed, maar uiteindelijk wist Oranje met de beker naar huis te komen, mede dankzij het prachtige doelpunt van Marco van Basten in de finale.

WK 2010

Die derde WK-finale mag natuurlijk ook niet ontbreken in dit lijstje. In een tijd waarin de voetbalshirts flink door zijn ontwikkeld, speelde Oranje in een mooi Oranje WK shirt in Zuid-Afrika.

Oranje verloor uiteindelijk de finale van Spanje, maar vooral de overwinning op Brazilië in de kwartfinale staat nog in ons geheugen gegrift. Bepaal zelf of je het een mooi shirt vindt, maar iconisch is het in elk geval wel geworden.

wk2010 wk 2010 kaapstad 06-07-2010 1/2 finale nederland – uruguay 3-2 oranje naar finale wesley sneijder en giovanni van bronckhorst