De start van het WK komt snel dichterbij en dus worden ook de kansen van de verschillende landen steeds meer besproken. Welke verwachtingen zijn er rondom de prestaties van het Nederlands elftal dit toernooi?

De manschappen van bondscoach Louis van Gaal zijn zeker niet de topfavoriet, maar behoren tot de outsiders voor de eindwinst in Qatar. Welke kansen heeft Oranje tijdens het WK komende maand?

De grootste kanshebbers volgens de bookmakers

Op basis van de beste Nederlandse bookmakers zouden we Nederland in moeten schatten op de 6e of 7e plek van grootste kanshebbers op de eindzege in Qatar. Daarmee staat Oranje bij de meeste bookies boven Portugal en België, maar onder een aantal andere landen.

De grootste kanshebber is brazilië, met sterspelers als Neymar, Casemiro, Thiago Silva, Marquinos en Vinicius jr. Zij hebben zoveel kwaliteit in de selectie dat ze bijna door iedereen als de grote favoriet gezien worden.

Op de tweede plek vinden we meestal Argentinië terug. Wat een verhaal zou dat zijn, een wereldtitel voor Lionel Messi op vermoedelijk zijn laatste WK. In 2014 was hij er al heel dichtbij, toen Argentinië het in de finale aflegde tegen Duitsland. Met Martinez en Tagliafico hebben we ook twee bekende spelers die afgelopen zomer vertrokken bij Ajax in de selectie van de Argentijnen.

Na de twee bovengenoemde Zuid-Amerikaanse landen volgt een hele rits aan Europese landen bij de grootste kanshebbers. In deze volgorde worden Frankrijk, Engeland, Spanje en Duitsland de meeste kansen toegedicht. Daarachter volgt Nederland met Portugal er vlak achter. Kan Oranje verrassen in de woestijn van Qatar?

De zwaktes van Oranje

Dat Oranje niet direct de topfavoriet voor de titel is heeft meerdere redenen. Ten eerste is dat de keeperskwestie. In tegenstelling tot andere toernooien heeft Oranje eigenlijk geen echte vaste nummer één onder de lat. Waarschijnlijk wordt Jasper Cillessen, tegenwoordig doelman van NEC, de eerste man op doel bij Oranje. Maar een echte keuze uit luxe is dat niet. Remko Pasveer, Mark Flekken en Justin Bijlow maken ook een goede kans om  mee te gaan, al hoopt Andries Noppert ook op een uitverkiezing.

Ook de aanval en het middenveld lopen niet over van topklasse. Voorin staat waarschijnlijk het duo Bergwijn en Depay, maar de spoeling daarachter is dun. Luuk de Jong gaat waarschijnlijk mee als pinchhitter, maar met Vincent Janssen en Wout Weghorst erachter staat er geen internationale topspeler klaar om mee te gaan.

Op het middenveld hetzelfde verhaal. Frenkie de Jong is een zekerheidje, maar van de andere spelers zijn er maar weinig zeker van speeltijd bij hun club. Teun Koopmeiners, Steven Berghuis en Cody Gakpo lijken de meeste kans op speeltijd te maken. Of kiest Van Gaal toch voor ervaren kracht Davy Klaassen in de basis? Uit de hoge hoed kan zomaar ook de naam van Xavi Simons komen. Zal Van Gaal het aandurven om de jonge PSV’er mee te nemen?

Het sterke punt van Oranje

De kracht van de selectie van Oranje zit ‘m met name in de verdediging en dan vooral centraal. Daar kan Van Gaal voor drie posities kiezen uit vijf spelers van klasse. Virgil van Dijk, Mathijs de Ligt, Stefan de Vrij, Nathan Aké en Jurriën Timber. Stuk voor stuk spelers die zich de afgelopen jaren hebben bewezen op internationaal niveau.

Op de backposities is de spoeling iets dunner, maar met Denzel Dumfries op rechts heeft Oranje wel een echte krachtpatser met een stalen conditie in huis. Op links zal Daley Blind waarschijnlijk spelen. De spelmaker kan met rugdekking van de bovengenoemde centrale verdedigers nog prima mee op het hoge niveau.

Al met al lijkt Oranje vooral in te zetten op verdedigende stabiliteit en te hopen op uitspattingen van de aanvallende krachten. Hoever Oranje daarmee kan komen zal blijken in Qatar komende maand.