Nederland speelt maandagavond in en tegen Griekenland om een toegangsbewijs voor het EK van volgend jaar zomer in Duitsland. De ploeg van Ronald Koeman kan in Groep B niet meer als eerste eindigen, daar Frankrijk tot dusver alle groepsduels heeft gewonnen. Bij winst in Athene zet Nederland een enorme stap richting het EK, maar in het slechtste geval is rechtstreekse kwalificatie niet meer mogelijk. 

Als Nederland maandagavond wint in Griekenland, dan is de selectie van Koeman zo goed als zeker van deelname aan het eindtoernooi. Oranje komt dan in punten (twaalf) gelijk met de Grieken, het heeft nog een wedstrijd meer te spelen én het onderlinge resultaat is in Nederlands voordeel. De spelers van Koeman moeten dan in de resterende duels met Ierland en Gibraltar nog één keer winnen. Zelfs als Nederland in die twee duels niet zou winnen, dan gaat Nederland alsnog naar het EK indien Griekenland van Frankrijk verliest. 

Indien Nederland en Griekenland remiseren, dan valt de beslissing pas komende maand. De Grieken blijven dan de nummer twee van Groep B, met drie punten meer én een duel meer in de benen. Het onderlinge resultaat blijft wel in Nederlands voordeel én de plaatsing blijft in eigen hand. Een zege op zowel Ierland als Gibraltar volstaat voor Nederland, zelfs als Griekenland wint van Frankrijk. Indien de Grieken remiseren tegen de Fransen moet Nederland vier punten pakken. Bij een nederlaag heeft Oranje voldoende aan drie punten. 

Wat als Nederland verliest van Griekenland

Een nederlaag van Nederland in Griekenland kan vervelende gevolgen hebben. Als er met méér dan drie doelpunten verschil wordt verloren, dan is het onderlinge resultaat in het voordeel van de Grieken. De ploeg van Gustavo Poyet heeft dan ook nog eens zes punten meer en is dan verzekerd van deelname aan het EK, net als Frankrijk. Oranje moet zich dan, als nummer drie, via de play-offs in maart proberen te kwalificeren voor het EK. Dan moeten er wel twee landen worden geëlimineerd.

Het onderlinge resultaat is in evenwicht als er met drie goals verschil wordt verloren, maar ook dat is niet gunstig voor Oranje. Bij een gelijk aantal punten geeft het doelsaldo de doorslag en dat is nu al in het voordeel van Griekenland en al helemaal als er met drie goals verschil van Nederland wordt gewonnen. Als Nederland met maximaal twee goals verschil wordt verslagen, heeft Griekenland komende maand aan een punt tegen Frankrijk voldoende om de tweede plaats veilig te stellen.

Pos.LandGWWGVDVDTDSPtn
1Frankrijk6600131+1218
3Griekenland6402125712
3Nederland53029729
4Ierland610559-43
5Gibraltar5005017-170