Ronald Koeman moet bidden dat hij richting het EK in Duitsland niet nog meer spelers van het Nederlands elftal ziet wegvallen met blessureleed. Leo Echteld, die in het verleden tien jaar deel uitmaakte van de medische staf van Oranje, signaleert een trend waar de bondscoach van het Nederlands elftal niet blij van zal worden, ook al is het van alle tijden dat topspelers grote toernooien aan zich voorbij moeten laten gaan.

“Doordat het speelschema voor topspelers tegenwoordig moordend is en de druk alsmaar nóg verder toeneemt, lijkt het vaak niet de vraag óf, maar wanneer spelers geblesseerd raken”, vertelt Echteld donderdag, iets meer dan een half jaar voor aanvang van de start van het EK, in gesprek met De Telegraaf. “Als bondscoach kun je tegenwoordig alleen maar bidden dat die ellende aan je voorbij gaat.”

Oranje zonder blessureleed richting het EK?

Echteld denkt dat er met de huidige aanpak fysiek geen rek meer in de spelers zit. “Een jaar of zes, zeven geleden was het mogelijk met een onderscheidende fysiek, dus door keihard extra te trainen, het Nederlands elftal te halen. Dat is tegenwoordig onmogelijk. De basisvoorwaarden om op topniveau te kunnen presteren, zijn zo extreem dat je zélfs met buitensporig veel talent niet alleen meer op je kwaliteiten kunt varen.”

“Eigenlijk lopen alle spelers in de Europese competities elke dag op hun tenen. Blessures liggen daardoor voortdurend op de loer.” Koeman zag zich in het voorbije kalenderjaar genoodzaakt om liefst 39 verschillende spelers in te zetten in 10 interlands. Zo moest bijvoorbeeld Frenkie de Jong liefst zes interlands missen, terwijl Memphis Depay bijna tien maanden geleden zijn laatste interland speelde. Echteld pleit voor grotere selecties bij de Europese topclubs. “Het voornaamste probleem bij de clubs die qua prestaties in de problemen komen, is dat er in de breedte te weinig kwaliteit is.”

Lees ook: FIFA en FIFPRO nomineren één Nederlander voor Elftal van het Jaar 2023

“En daarmee bedoel ik te weinig kwaliteitsspelers die door regelmatig speelminuten te krijgen fit zijn. Daardoor wordt er noodgedwongen roofbouw gepleegd op de voetballers die meer moeten spelen dan ze aankunnen. De grote vraag is: hoe houd ik mijn spelers heel? Je kunt niet harder trainen én meer wedstrijden spelen. Op een gegeven moment blaas je het lichaam op”, benadrukt Echteld.

Echteld adviseert aan alle (potentiële) Oranje-spelers, mits de werkgever in de breedte over een kwalitatief hoogwaardige selectie beschikt, om samen met de club een gezamenlijk plan uit te stippelen om in de eindfase van de competitie én het EK topfit te zijn. “Je werkgever heeft dat belang met het oog op je marktwaarde óók!” Hij ontkracht tot slot het fabeltje dat spelers die op tijd terugkomen van een zware blessure er op een eindtoernooi profijt van hebben dat ze een groot deel van het loodzware seizoen hebben gemist. “Op eindtoernooien is de intensiteit zo gigantisch toegenomen dat ritme voor topspelers óók cruciaal is.”