Azor Matusiwa verdient een kans in het Nederlands elftal. Dat is de conclusie van datajournalist Sam Planting op basis van zijn constante prestaties in een serieuze competitie als de Ligue 1, zijn uitstekende data als balafpakker en zijn zichtbare ontwikkeling als spelopbouwer. Matusiwa, 25 jaar en goed voor elf jeugdinterlands, maakte maandagavond een transfer van twintig miljoen euro van Stade Reims naar Stade Rennes.

Planting omschrijft Matusiwa als ‘misschien wel de meest onderschatte Oranje-kandidaat van allemaal’. Sinds zijn komst naar de Ligue 1 medio 2021, van FC Groningen naar Stade Reims voor vier miljoen euro, waren er slechts vier middenvelders die vaker de bal veroverden dan de Nederlandse controleur en dat terwijl hij in de eerste plaats de belangrijkste balansbewaker bij zijn team is. “Hoe Matusiwa deze balancerende rol met verve vervult én opvallend vaak de bal verovert, heeft hij vooral te danken aan een geweldige reactiesnelheid. Hij is een razendsnelle denker, die durft te vertrouwen op zijn instincten”, benadrukt de journalist van Voetbal International.

Verdient Azor Matusiwa een kans in Oranje?

De interceptie is een van de kwaliteiten van Matusiwa. “Van Matusiwa wordt dus flink wat gevraagd, qua defensieve anticipatie en het waken over een tactisch gebalanceerde veldbezetting. Het is een rol die geknipt blijkt voor de taakbewuste Matusiwa.” Hoeveel kans maakt Matusiwa op een uitverkiezing in Oranje? Bondscoach Ronald Koeman heeft voor de specifieke rol van de middenvelder een voorkeur voor Marten de Roon, Mats Wieffer en Jerdy Schouten. Laatstgenoemde kwam pas in beeld toen hij vorig jaar zomer een transfer van Bologna naar PSV maakte en het valt niet uit te sluiten dat de buitenlandse clubkeuze van Matusiwa een belangrijk obstakel is richting het Nederlands elftal.

“Qua defensieve impact is Matusiwa al geruime tijd goed genoeg voor een uitverkiezing tot de nationale ploeg”, stelt Planting, die erop wijst dat de ‘puinruimer die vrijwel altijd op de juiste plek op het juiste moment is’, ook sterk is qua defensieve techniek. Hij is in de top vijf van geslaagde tackles in de Ligue 1 te vinden. “Matusiwa beschikt over uitstekend voetenwerk. Door snel van beweegrichting te kunnen veranderen, weet de Nederlander ook op hoge snelheid spelsituaties in zijn voordeel te manipuleren.”

Lees ook: Van Hanegem wil ‘gepasseerd station’ niet meer in Oranje zien

Planting verwacht dat Matusiwa zeker niet zijn laatste grote transfer heeft gemaakt. Zeker gezien het feit dat hij áán de bal ook flinke progressie heeft geboekt in de voorbije seizoenen. “Dat een balafpakker als Matusiwa inmiddels in de twintig-miljoen-categorie valt, zegt niet alleen wat over zijn defensieve impact. Als opbouwer is hij in tweeënhalf seizoen bij Reims zienderogen gegroeid. Zo durft Matusiwa wat meer geduld te hebben aan de bal, en meer te vertrouwen op zijn vermogen om de bal niet kwijt te raken onder druk.”

“De data onderstrepen de groei die Matusiwa als opbouwer áán de bal heeft doorgemaakt. Ten opzichte van zijn periode bij FC Groningen (en eerste jaar bij Reims) levert Matusiwa nu 42 procent meer ballen per wedstrijd af die het spel minstens tien meter voorwaarts verplaatsen.” Matusiwa zag het levenslicht in Nederland, maar heeft Angolese roots. Zijn oudere broer Diangi Matusiwa speelde in het verleden een interland voor het Afrikaanse land.