Bondscoach Ronald Koeman heeft vrijdag de voorselectie van het Nederlands elftal voor de oefeninterlands tegen Schotland en Duitsland bekendgemaakt. In de dertigkoppige selectie keren onder anderen Frenkie de Jong en Memphis Depay terug nadat ze de vorige interlandperiode ontbraken wegens blessureleed. Daarnaast heeft Koeman een plekje ingeruimd voor Georginio Wijnaldum, die voor het eerst sinds zijn transfer naar Saoedi-Arabië er weer bij zit. Joshua Zirkzee en Quinten Timber zijn door Koeman voor het eerst opgenomen in de voorselectie van Oranje.

Naast De Jong, Wijnaldum en Memphis keren ook Micky van de Ven en Marco Bizot terug in de voorselectie van Oranje. Justin Bijlow ontbreekt wegens een kuitblessure en keert pas begin april terug. Ook kan Koeman, wegens blessureleed, niet beschikken over Steven Bergwijn en Calvin Stengs. Thijs Dallinga en Jorrel Hato, de debutanten uit de vorige interlandperiode, zitten evenmin bij de selectie. Daarnaast is Jordan Teze ook niet opgeroepen.

Lees ook: Luuk de Jong wijst spits voor EK aan: ‘Topfit is hij de beste van Nederland’

In aanloop naar het EK oefent het Nederlands elftal tegen Schotland en Duitsland. Op vrijdag 22 maart staat de wedstrijd tegen de Schotten in de Johan Cruijff ArenA op het programma en vier dagen later reist Oranje af naar Frankfurt voor het uitduel met die Mannschaft. Zowel Duitsland als Schotland is komende zomer van de partij op het EK, dat in het eerstgenoemde land plaatsvindt.

Georginio Wijnaldum en Memphis Depay terug bij Oranje

Wijnaldum speelde in juni 2023 zijn laatste interland namens Oranje, dat toen in eigen land deelnam aan de finaleronde van de Nations League. Drie maanden later verruilde de 33-jarige middenvelder Paris Saint-Germain voor het Saoedische Al-Ettifaq en werd hij de afgelopen drie interlandperiodes niet opgeroepen door Koeman. De bondscoach en directeur topvoetbal Nigel de Jong brachten vorige maand een bezoek aan Wijnaldum, die door zijn plek in de voorselectie mag hopen op een rentree in Oranje.

Naast Wijnaldum keert ook Memphis terug na een lange afwezigheid. De dertigjarige aanvaller van Atlético Madrid kampte de afgelopen maanden met blessureleed en maakte eind november zijn rentree bij de Spaanse topclub. Sinds de jaarwisseling verkeert Memphis in uitstekende vorm en was hij goed voor zes doelpunten en twee assists, verdeeld over twaalf duels.

Dit is de voorselectie van het Nederlands elftal

Doelmannen: Marco Bizot (Stade Brest), Mark Flekken (Brentford), Nick Olij (Sparta Rotterdam), Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion)

Verdedigers: Nathan Aké (Manchester City), Daley Blind (Girona), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (Internazionale), Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen), Lutsharel Geertruida, Quilindschy Hartman (beiden Feyenoord), Matthijs de Ligt (Bayern München), Stefan de Vrij (Internazionale), Micky van de Ven (Tottenham Hotspur)

Middenvelders: Frenkie de Jong (Barcelona), Teun Koopmeiners (Atalanta), Tijjani Reijnders (AC Milan), Marten de Roon (Atalanta), Jerdy Schouten, Joey Veerman (beiden PSV), Quinten Timber, Mats Wieffer (beiden Feyenoord), Georginio Wijnaldum (Al-Ettifaq)

Aanvallers: Brian Brobbey (Ajax), Memphis Depay (Atlético Madrid), Cody Gakpo (Liverpool), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Xavi Simons (RB Leipzig), Wout Weghorst (TSG Hoffenheim), Joshua Zirkzee (Bologna)