Ronald Koeman heeft vrijdag de definitieve selectie van het Nederlands elftal voor de oefeninterlands met Schotland en Duitsland bekendgemaakt. Georginio Wijnaldum, Marco Bizot en Memphis Depay zijn er sinds lange tijd weer bij, terwijl Quinten Timber ook de laatste schifting heeft overleefd en zodoende mogelijk zijn debuut in Oranje gaat maken. Blessureleed is de reden dat Joshua Zirkzee en Frenkie de Jong niet zijn opgeroepen. Ook Micky van de Ven en Nick Olij zijn afgevallen.

Zirkzee was begin maart een van de opvallendste van de dertig spelers die de voorselectie van Koeman hadden gehaald. De spits van Bologna raakte deze maand tijdens het duel met Internazionale (1-0 verlies) echter geblesseerd aan de hamstrings van zijn linkerbeen en stat weken aan de kant. Depay speelde in maart vorig jaar zijn laatste interland voor Nederland en moest daarna telkens door blessureleed verstek laten gaan. Bizot, tegenwoordig onder contract bij Stade Brest, maakte tijdens het EK in 2021 onder Frank de Boer voor het laatst onderdeel uit van de selectie.

Ronald Koeman maakt selectie Oranje bekend

Wijnaldum speelde zijn laatste interland in juni vorig jaar. Hij deed toen mee in de troostfinale van de Nations League tegen Italië. Koeman heeft eerder gezegd dat een fitte Wijnaldum altijd op een plekje bij Oranje kan rekenen, ondanks zijn transfer naar Al-Ettifaq in Saudi-Arabië. Desondanks riep hij hem de laatste drie interlandperiodes niet op. Wijnaldum zal, als hij speeltijd krijgt, de vierde Oranje-international worden die op dat moment niet in Europa actief is. Dat gold eerder voor Ruud Krol (Vancouver Whitecaps, Canada), Wesley Sneijder (Al Gharafa, Qatar) en Vincent Janssen (Monterrey, Mexico).

Op vrijdag 22 maart staat de wedstrijd tegen Schotland in de Johan Cruijff ArenA op het programma en vier dagen later speelt Oranje in Frankfurt tegen Duitsland. Zowel Duitsland als Schotland is komende zomer van de partij op het EK, dat op Duitse bodem wordt afgewerkt. De selectie van Koeman oefent over drie maanden tweemaal in De Kuip: op 6 juni tegen Canada en vier dagen later tegen IJsland.

Lees ook: Kraay jr. ziet Nederland EK winnen met deze zes spelers

Het EK begint op 14 juni in Duitsland. In de groepsfase neemt Nederland het in ieder geval op tegen Frankrijk en Oostenrijk, op respectievelijk 21 en 25 juni. De derde tegenstander, die op 16 juni tegenover Oranje zal staan, wordt eind deze maand bekend. Dat wordt de winnaar van de play-offs en komt uit het rijtje van Finland, Polen, Wales of Estland.

De definitieve selectie van het Nederlands elftal

Doel: Marco Bizot (Stade Brest), Mark Flekken (Brentford), Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion)

Verdediging: Nathan Aké (Manchester City), Daley Blind (Girona), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (Internazionale), Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen), Lutsharel Geertruida, Quilindschy Hartman (beiden Feyenoord), Matthijs de Ligt (Bayern München), Stefan de Vrij (Internazionale)

Middenveld: Teun Koopmeiners (Atalanta), Tijjani Reijnders (AC Milan), Marten de Roon (Atalanta), Jerdy Schouten, Joey Veerman (beiden PSV), Quinten Timber, Mats Wieffer (beiden Feyenoord), Georginio Wijnaldum (Al-Ettifaq)

Aanval: Brian Brobbey (Ajax), Memphis Depay (Atlético Madrid), Cody Gakpo (Liverpool), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Xavi Simons (RB Leipzig) en Wout Weghorst (TSG Hoffenheim)