Terwijl de nationale voetbalcompetities op hun eind lopen, zoeken de Nederlandse voetballers nog één keer naar hun vorm. Met het oog op het aankomende EK in Duitsland wil iedereen opvallen bij bondscoach Ronald Koeman. De kersverse kampioenen van PSV doen dat in ieder geval, terwijl ook Donyell Malen en Jeremie Frimpong zich dit weekend lieten gelden met allebei een doelpunt.

Na een ijzersterk jaar zette PSV met een 4-2 zege de kroon op het seizoen. Noa Lang was nog steeds geblesseerd en Joey Veerman en Jerdy Schouten speelden beiden negentig minuten. Zij werden na afloop gecomplimenteerd over hun bijdrage aan het kampioenschap. Het duo scoorde echter niet, iets dat Lutsharel Geertruida tegen PEC Zwolle (5-0 en clean sheet Justin Bijlow) wel lukte. De verdediger van Feyenoord, zonder de geblesseerde Mats Wieffer en met Calvin Stengs, gaf – net als de prima spelende Quinten Timber – ook een assist en verkeert in bloedvorm. Bij Ajax komt Brian Brobbey steeds dichter bij die topvorm. Tegen FC Volendam (1-4) besliste hij met een goede goal de wedstrijd: zijn achttiende competitiedoelpunt van dit seizoen. Jorrel Hato speelde alweer zijn 45e wedstrijd dit seizoen. Steven Bergwijn keek vanaf de tribune toe vanwege een schorsing en Steven Berghuis maakte in de 72e minuut zijn rentree na langdurig blessureleed.

Wie behoort tot de EK-selectie van Oranje?

Cody Gakpo maakte voor Liverpool alweer zijn zevende competitietreffer dit seizoen. Hij had daarmee een belangrijk aandeel in de 4-2 zege op Tottenham Hotspur, waar Mickey van de Ven negentig minuten speelde. Zijn ploeg kon het Virgil van Dijk en invaller Ryan Gravenberch pas in de slotfase lastig maken, maar de aansluitingstreffers kwamen te laat. Brighton & Hove Albion, met Bart Verbruggen onder de lat, noteerde een clean sheet tegen Aston Villa. Datzelfde lukte Mark Flekken met Brentford thuis tegen Fulham: 0-0. Het Manchester City van Nathan Aké gaf één doelpunt weg aan Wolverhampton Wanderers, maar won wel: 5-1. Bij Arsenal, dat met 3-0 won van Bournemouth, zat Jurriën Timber nog niet bij de wedstrijdselectie.

Lees ook: Ajax-speler uit twijfels over EK-selectie: ‘Ik denk dat het lastig wordt’

In Spanje zag de geblesseerde Memphis Depay Atlético Madrid met 0-1 winnen bij Real Mallorca. Daley Blind trok het fantastische jaar door met Girona en won zelfs met 4-2 van Barcelona, waar Frenkie de Jong nog steeds geblesseerd was. De club van Blind neemt door de zege de tweede plaats over van de Catalanen. Ook Bayer Leverkusen bleef maar winnen. En Jeremie Frimpong bleef maar scoren. De verdediger maakte als invaller zijn negende (!) competitiegoal in dertig wedstrijden. De rechtsback lijkt door zijn scoringsdrift steeds meer een optie als buitenspeler te worden. Italiaans kampioenen Denzel Dumfries, Stefan de Vrij en Davy Klaassen verloren met Internazionale met 1-0 bij Sassuolo. Klaassen viel een kwartier voor tijd in, maar kon niks meer tegen de nederlaag doen.

TSG Hoffenheim – wegens privéredenen zonder Wout Weghorst – speelde vrijdag met 1-1 gelijk tegen RB Leipzig, waar Xavi Simons twee keer geel pakte. Tijjani Reijnders zag zijn AC Milan in een knotsgek duel een punt pakken tegen Genoa (3-3). Vrijdag verloor het Al-Ettifaq van Georginio Wijnaldum ook met 1-2 van Al-Feiha. Joshua Zirkzee bleef met Bologna steken op een 0-0 gelijkspel bij Torino. Marten de Roon en Teun Koopmeiners (beiden Atalanta) komen maandagavond in actie tegen Salernitana.