Jeremain Lens zet na achttien profjaren een punt achter zijn loopbaan. De rechtsbuiten, die in het verleden onder meer actief was voor AZ en PSV, beschikt over een aflopend contract bij zijn huidige club FC Versailles. De voormalig Oranje-international kondigde zijn afscheid dinsdagavond aan op RTL7, tijdens de voorbeschouwing op de halve finale tussen Paris Saint-Germain en Borussia Dortmund in de Champions League.

Lens speelde in de jeugd van Ajax en Almere City, maar brak uiteindelijk door bij NEC. In het seizoen 2006/07 werd de rechtsbuiten verhuurd aan AZ en die club nam hem daarna definitief over. De Alkmaarders verkochten hem enkele seizoenen later aan PSV, waarmee hij de TOTO KNVB Beker won. Daarna koos de aanvaller voor een avontuur in het buitenland en belandde hij via Dynamo Kiev, Sunderland, Fenerbahçe, Besiktas en Karagümrük bij zijn laatste club: FC Versailles.

Jeremain Lens scoorde bij zijn Oranjedebuut

“Ik heb er vrede mee”, aldus Lens. “Ik heb een mooie carrière gehad. Ik heb bij mooie clubs mogen spelen, ik heb een WK kunnen spelen”, zei de aanvaller live op televisie. “Ik ben kampioen geworden in bepaalde landen. Ik kijk met veel plezier terug op mijn carrière, zeker weten. Ik denk dat er wat mooie transfertjes tussen zitten, maar uiteindelijk is een jongensdroom uitgekomen en dat is dat ik een WK heb kunnen spelen.”

Lees ook: Vertrek van Arne Slot kan Oranje groot probleem bezorgen

Lens maakte op 11 augustus 2010 zijn debuut voor het Nederlands elftal in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Oekraïne (1-1). Een kwartier voor tijd zorgde de aanvaller voor de gelijkmaker. In totaal speelde de 36-jarige 34 keer als international, waarin hij goed was voor acht doelpunten en zeven assists. Op 9 juni 2017 maakte de speler in het WK-kwalificatieduel tegen Luxemburg (5-0) voor de laatste keer zijn opwachting.

Op het WK 2014 speelde Lens vier wedstrijden, waaronder de kwartfinale tegen Costa Rica (0-0). De aanvaller zat voor zijn gevoel zelf ook dicht bij de selectie van Oranje voor het WK 2010 en het EK 2012, maar beide keren kreeg hij geen uitnodiging.

Lens is na Klaas-Jan Huntelaar, Robin van Persie, Arjen Robben, Dirk Kuyt, Wesley Sneijder, Nigel de Jong, Daryl Janmaat, Ron Vlaar, Michel Vorm en Paul Verhaegh de elfde speler van het WK 2014 die zijn voetbalschoenen aan de wilgen hangt.