Oranje supporters hebben minder vertrouwenSharp, een van de EK-sponsoren, heeft de afgelopen maanden uitgebreid onderzoek gehouden onder Europese voetbalfans. Uit de enquete zou onder andere blijken dat Nederlandse supporters minder vertrouwen hebben in de nationale garde dan voor de EK loting.

De elektronicafabrikant nam het onderzoek af in twee delen: een tussen de EK loting van 2 december en de vriendschappelijke wedstrijden van 29 februari en een tweede tussen 29 februari tot en met 31 maart. In de eerste periode daalde het vertrouwen in Oranje met negentien procent, in de tweede periode liep dat cijfer nog eens naar beneden met tien procent, zo beweert Sharp.

Een andere opvallende uitkomst is dat de Nederlandse fan vatbaarder is voor plagerijtjes na 2 december. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de ontmoeting met Duitsland op het EK. Verder zou de Oranje-supporter Engeland het liefst als winnaar van het toernooi zien, mocht het team van Bert van Marwijk er vroegtijdig uit liggen.

Sharp zegt het onderzoek te hebben uitgevoerd door uitgebreide research in combinatie met ‘hardcore wetenschap’. Voor meer cijfers, check de website van Sharp Fanlabs.