Oranje supporters hebben minder vertrouwenDe wedstrijden van het Nederlands elftal op het EK in Polen en Oekraïne worden dit jaar in meer dan 25 bioscopen in Nederland uitgezonden. De bioscoopzalen zullen volgens het AD dan ook veranderen in oranje feestzalen.

Op 9 juni, wanneer het Nederlands elftal aftrapt voor de eerste EK-wedstrijd tegen Denemarken zullen meer dan 25 bioscoopzalen gevuld zijn met oranje voetbalfans. Zowel bioscoopketen Pathé als JT Bioscopen hebben zalen gereserveerd voor live-uitzendingen van Oranje.

De drie groepsduels tegen Denemarken, Duitsland en Portugal worden sowieso uitgezonden. “Of we meer wedstrijden uitzenden, hangt af van de spelers op het veld”, zegt Jan Leijssenaar van JT Bioscopen. Als Nederland de finale haalt dan zal Pathé de wedstrijd zelfs in 3D gaan uitzenden.

Tijdens deze wedstrijden hoeft het voor één keer niet stil te zijn in de bioscoopzalen en hoeven mobieltjes niet uitgeschakeld te zijn: Juichen mag, verkleedpartijen worden aangemoedigd en bier mag mee de bioscoopzaal in.

Volgens de organisatoren is het een ontzettend gave belevenis om de wedstrijden in de bioscoop te zien: “Het beeld en geluid van een voetbalwedstrijd in een bioscoop is immens”, zegt Leijssenaar. “Na het stadion, is de bioscoopstoel de beste plek.”