© DFBHet is waarschijnlijk de belangrijkste vraag die de 16 miljoen bondscoaches in Nederland al enige tijd bezighoudt. Wie zal er aan het begin van het EK in de spits staan bij Oranje? Wordt het Robin van Persie, de topscorer van Engeland, of toch Klaas-Jan Huntelaar die in Duitsland de TorJager Kanone in Duitsland in de wacht wist te slepen. Waarschijnlijk is de bondscoach de enige die het antwoord al weet.

Tegen Slowakije stond Robin van Persie vanaf de aftrap in de spits bij Oranje. The Hunter mocht pas laat in de tweede helft het veld van de Rotterdamse Kuip betreden. “Of ik of Klaas-Jan Huntelaar het nou wordt, we moeten ons schikken in wat de trainer beslist”, Zei Van Persie tegen de Telegraaf.

“Het is zijn vak. Voor de trainer is het ook niet altijd makkelijk om die keuze te moeten maken.” Oranje won met 2-0. Van Persie stond zaterdag tegen Bulgarije nog opgesteld als rechtsbuiten. “Klaas-Jan en ik staan open voor elkaar. Hij is een fantastisch goede spits die ik respecteer.”

“Maar ik sta nu ook al 2,5 jaar in de spits. We zullen de keuze van de bondscoach moeten accepteren. Je wordt namelijk niet meer zoals vroeger met 13 of 14 man Europees kampioen, daar heb je ook de nummers 18 en 19 voor nodig.”

Van Persie lijkt, als we naar de opstelling van gisteravond kijken, de strijd voorlopig te hebben gewonnen. Wie weet kan Huntelaar echter op van Bastische wijze laten zien dat hij in bloedvorm verkeert zodat de bondscoach hem niet kan passeren. We zullen het allemaal op 9 juni weten, als Nederland aftrapt tegen Denemarken.