© DFBBondscoach Bert van Marwijk heeft zijn keuze in de spits van Oranje gemaakt; Robin van Persie zal ook dit EK in de punt van de aanval staan. Net als op het WK in 2010 zal Klaas-Jan Huntelaar weer genoegen moeten nemen met een reserveplek. De spits van Schalke 04 is daar op z’n minst gezegd ‘niet blij’ mee. En dat is niet onterecht zo zocht het AD Sportwereld  uit. Er is geen  efficiëntere afmaker dan ‘The Hunter’ bij Oranje.

Klaas-Jan Huntelaar speelde gedurende zijn interlandscarrière 3002 minuten voor Oranje en maakte daarin 31 doelpunten. Hij doet er dus gemiddeld 97 minuten over om een doelpunt te maken.  Robin van Persie speelde tot nu toe 4519 minuten en maakte daarin 26 doelpunten. Zijn gemiddelde tijd per doelpunt is daarmee 174 minuten.

Beide aanvallers staan in de topscorers top-10 aller tijden van het Nederlands elftal. Van Persie op plaats 10, Huntelaar bezet de 7de plek. Echter, als men rekening zou houden met het aantal speelminuten, scoorden van de voetballers uit deze Top 10 alleen all-time topscorer van Oranje Patrick Kluivert en Beb Bakhuys vaker dan Huntelaar.

Daarbij moet in het geval van Van Persie wel opgemerkt worden dat hij in Oranje ook vaak als schaduwspits of buitenspeler speelde. Daarentegen speelde Huntelaar natuurlijk altijd in de rol als pure afmaker. Daarbij ook nog opgemerkt dat Van Persie vaker in de basis stond.

De spits van Arsenal stond 86% van zijn interlands in de basis, Huntelaar maar 60%.  De topscorer van de Bundesliga begon dus vaker (21 invalbeurten tegen 9 invalbeurten) tegen enigszins vermoeide tegenstanders en zou hierdoor mogelijk makkelijker kunnen scoren. Een discutabele redenering natuurlijk.