Vlag van Nederland

Historisch slechte reeks dreigt voor Oranje

WK 2014

© OnsOranje.nl / Jeroen Putmans

Als het Nederlands elftal vanavond van Duitsland verliest, dan evenaart onze nationale ploeg een historisch slechte prestatie. Oranje heeft bij een verliespartij tegen de Duitsers in totaal zes duels verloren 2012. Alleen in 1950 ging Oranje ooit eerder zes keer ten onder in één kalenderjaar, zo onderzocht VI.


Nederland verloor in 2012 al vijf wedstrijden: vriendschappelijk werd er verloren tegen Bulgarije (1-2), voorafgaand aan het EK, en België (2-4), de eerste wedstrijd van Van Gaal. Op het EK werd er in de poulefase verloren van Denemarken (0-1), Duitsland (1-2) en Portugal (1-2). Dat Oranje vijf duels in één jaar verloor kwam voor het laatst voor in 1990. Wat het extra opvallend maakt: in een periode van drie jaar tussen 2008 en 2011(onder Bert van Marwijk) verloor Nederland in totaal slechts vijf wedstrijden.

Oranje speelde onder de bondscoaches Bert van Marwijk en Louis van Gaal twaalf interlands in 2012. Daarin werd geen enkele keer gelijkgespeeld, dat is voor het eerste sinds 1995. De doelcijfers van de wedstrijden van dit jaar zijn, 29 doelpunten voor en 15 tegen. De laatste keer dat Oranje in één jaar meer tegentreffers incasseerde was in 1999:  destijds waren dat er 16, een aantal dat vanavond nog gepasseerd kan worden.

In 2012 waren John Heitinga, Klaas-Jan Huntelaar, Nigel de Jong, Robin van Persie, Wesley Sneijder en Maarten Stekelenburg in tien van de twaalf interlands actief. Robin van Persie is met zes treffers topscorer, Huntelaar en Rafael van der Vaart scoorden ieder vier keer dit jaar.

Auteur: Max
Foto:

Lees meer over: , ,