Vanavond om 18.00 uur wordt er in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam afgetrapt voor het Nations League duel Nederland – Bosnië en Herzegovina. Het betekent het vijfde duel van beide landen in deze editie van de Nations League.

Voor het Nederlands elftal staat de eerste plek in de poule, en dus deelname aan de Final Four, nog op het spel. Oranje zal dan sowieso moeten winnen van Bosnië en Polen (komende woensdag) en moet hopen op een misstap van Italië tegen één van beide landen.

Dit is de huidige stand in de poule van Oranje:

Pos. Land GW W G V DV DT DS Ptn
1 Polen 4 2 1 1 5 2 +3 7
2 Italië 4 1 3 0 3 2 +1 6
3 Nederland 4 1 2 1 2 2 +0 5
4 Bosnië en Herzegovina 4 0 2 2 2 6 -4 2

Bosnië staat laatste in de poule en is kansloos om als eerste te eindigen. Het is voor het land echter al een topprestatie dat ze in de hoogste divisie van de Nations League zitten en met gelijke spelen tegen Italië en Nederland heeft Bosnië het tot nu toe geweldig gedaan voor zo’n klein land.

Vorige maand kreeg Bosnië en Herzegovina echter wel een flinke klap te verwerken. Het land wilde zich via de Play-offs plaatsen voor het EK 2020 dat volgende zomer gehouden wordt, maar verloor van Noord-Ierland. Daardoor wachten de Bosniërs nog altijd op een eerste deelname aan een Europees Kampioenschap. Op een WK was het land wel al eens aanwezig. In 2014 in Brazilië strandde het balkanland in de groepsfase.

Nederland – Bosnië en Herzegovina in het verleden

Over de geschiedenis van Nederland tegen Bosnië en Herzegovina kunnen we kort zijn, die is er nauwelijks. Eén keer eerder troffen beide landen elkaar, en dat was vorige maand, in het uitduel in Bosnië, toen Oranje met 0-0 gelijkspeelde.

In eerdere EK- of WK-kwalificaties troffen beide landen elkaar niet en ook oefenwedstrijden werden er sinds de toetreding van Bosnië en Herzegovina in 1993. Begin jaren negentig werd het land onafhankelijk werd van voormalig Joegoslavië, en speelde het eigen interlands.

De selectie van Bosnië en Herzegovina

De beste en meest bekende speler van Bosnië-Herzegovina is natuurlijk spits Edin Dzeko. De aanvoerder van de Bosniërs is inmiddels 34 jaar en had maar wat graag afscheid genomen met een EK-deelname. Die droom viel de vorige maand in duigen en dus is een afscheid in stijl in de Nations League wat hem rest.

Een andere bekende speler is Miralem Pjanic, die tegenwoordig bij FC Barcelona onder contract staat. Hij is samen met Dzeko de dragende kracht van het elftal.

Voor de rest kent Bosnië veel spelers die over heel Europa verspreid spelen. Weinig selectiespelers zijn actief in de Bosnische competitie.

De selectie van Oranje

Zoals we weten moet bondscoach Frank de Boer het doen zonder enkele vaste waarden in de selectie. Aanvoerder Virgil van Dijk ontbreekt voor een langere periode vanwege een zware knieblessure. Ook Matthijs de Ligt is er niet bij, hij herstelt nog van een schouderoperatie en zal pas in het nieuwe jaar terugkeren bij de Oranje-selectie. Ook Marten de Roon ontbreekt met een blessure.

Daar kwamen nog enkele tegenslagen bij voor de kersverse bondscoach. Steven Bergwijn verliet geblesseerd het trainingskamp Tonny Vilhena stuitte op met een positieve corona test. Later in de week bleek hij alweer negatief, maar terugkeren ging niet. Vrijdag haakte ook Teun Koopmeiners nog af omdat hij niet fit genoeg bleek.

De Boer haalde mede daarom debutanten Sven Botman en Ryan Gravenberch bij de selectie van Oranje. Zij zouden tegen Bosnië en Herzegovina of Polen kunnen debuteren, net als Mohamed Ihattaren.

Bondscoaches aan het woord:

Frank de Boer, bondscoach van Oranje, was vooral blij dat er geen nieuwe Corona gevallen in zijn selectie zaten: “De afgelopen twee dagen zijn we twee keer getest, dus we hebben allemaal genoeg staafjes in onze neus gehad. We willen graag naar het eindtoernooi van de Nations League, maar daarvoor moeten we morgen wel winnen. In Bosnië was het 0-0, maar in de tweede helft hadden we minstens vijf goede kansen. We hadden zeker moeten winnen.”

Dušan Bajević, bondscoach uit Bosnië en Herzegovina: “Het zal anders zijn dan de vorige ontmoeting in Zenica. Het zal lastiger worden een goed resultaat neer te zetten, maar als we goed spelen heb ik een goede hoop op een resultaat in Nederland. Het zal ook niet gemakkelijk zijn voor Nederland. Ze hebben snelle spelers en ze houden de bal goed in de ploeg, maar dat betekent niet dat ze beter zijn dan wij en zullen winnen.”

Vermoedelijke opstelling van Oranje

De Boer zal vanavond in het duel met Bosnië uiteraard weer aantreden met zijn sterkste opstelling. Tegen Spanje afgelopen woensdag spaarde hij nog enkele spelers, om ze niet teveel te belasten.

Door de snelle blessure van Nathan Aké lukte dit echter niet helemaal, want Daley Blind moest al snel opdraven om zijn plek in te nemen. Verder kregen de beoogde basisspelers van vanavond wel de nodige rust om zich voor te bereiden op de duels met Bosnië en Polen,

De vermoedelijke opstelling van Oranje tegen Bosnië is als volgt:

Krul; Dumfries, De Vrij, Blind en Wijndal; F. de Jong, Wijnaldum en Vd Beek; Berghuis, L. de Jong en Depay.

Het duel Nederland – Bosnië Herzegovina wordt zondag vanaf 17.10 uur uitgezonden op televisie op NPO 1.