Vanavond om 18.00 uur wordt er afgetrapt voor het WK-kwalificatieduel Turkije – Nederland. De wedstrijd tussen het Turkse nationale team en Oranje wordt gespeeld in de Türk Telekom Arena in Istanbul.

De wedstrijd Turkije – Nederland is het eerste kwalificatieduel van beide landen in aanloop naar het WK 2022 in Qatar. Over dat WK is de laatste tijd weer veel te doen wegens de erbarmelijke omstandigheden waaronder de bouwvakkers moeten werken. Er vielen daarnaast duizenden doden bij de bouw van de stadions.

Het Nederlands elftal vindt dat die situatie zeker bespreekbaar gemaakt moet worden, maar wil het WK niet boycotten. Daarom start het vanavond aan de kwalificatie, in de hoop dat het land zich plaatst voor het WK, dat over 1,5 jaar in de winter van 2022 gehouden wordt.

Turkije – Nederland in het verleden

Turkije is natuurlijk geen onbekende tegenstander voor het Nederlands elftal. Mede door de vele mensen met Turkse afkomst in ons land kijken we altijd mee met de prestaties van het Turkse nationale team.

Twaalf keer speelden Nederland en Turkije tegen elkaar in het verleden. De laatste keer was tijdens de EK-kwalificatie voor het EK 2016, waarvoor Oranje zich niet plaatste. Dat kwam onder meer door de ontluisterende 3-0 nederlaag in Turkije. Een half jaar eerder werd het in eigen huis nog 1-1.

Van de twaalf duels won Oranje er vijf. Vier keer eindigde een wedstrijd in een gelijkspel en drie keer won Turkije.

De selectie van Turkije

De selectie van het Turkse nationale team, dat op het EK 2020 van komende zomer ook aanwezig zal zijn, kent meerdere bekende namen. De beste en meest bekende speler is uiteraard Juventus-verdediger Demirel. Hij strijdt met Matthijs de Ligt voor een plek centraal achterin bij de club uit Turijn, maar moet het regelmatig doen met een plek op de reservebank.

Ook de naam Hakan Çalhanoğlu zal bij de voetbalvolgers wel een belletje doen rinkelen. De middenvelder speelt bij AC Milan en staat naar verluidt in de belangstelling van Manchester United. Hij vormt samen met Demirel de hoop van de Turkse voetbalnatie. Ook Söyünçü van Leicester City is voor de voetbalvolger een bekende naam.

Veel spelers uit de selectie zijn ook actief in de Turkse hoogste divisie zoals de Enschedeër Türüc. Uit de Nederlandse Eredivisie kennen we natuurlijk Feyenoorder Kökçu, die zal moeten vechten voor een basisplek.

De selectie van Oranje

Ten eerste zal bondscoach Frank de Boer zijn aanvoerder Virgil van Dijk en verdediger Stefan de Vrij moeten missen tegen Turkije. Eerstgenoemde is langdurig geblesseerd en De Vrij moest zich afmelden in verband met een positieve Coronatest. Vooral achterin zal de Boer daarom moeten improviseren.

Bondscoach Frank de Boer heeft in zijn selectie enkele onverwachte namen opgenomen. Zo keerde de 38-jarige Maarten Stekelenburg voor het eerst in vier jaar terug in de selectie. Ook verdediger St. Juste mag hopen op eerste minuten in het Nederlands elftal. De verdediger van FSV Mainz zit voor het eerst bij de selectie.

Verder heeft De Boer grotendeels de bekende namen opgenomen in zijn selectie. Er was opnieuw geen plek voor Wout Weghorst, die aan de lopende band scoort in Duitsland. De Boer geeft de voorkeur aan Luuk de Jong als targetman. Hij benadrukte wel dat Weghorst zeker op de deur moet blijven kloppen.

De opstelling van Oranje

De opstelling wordt ongeveer een uur voorafgaand aan de wedstrijd bekendgemaakt. Dit is de vermoedelijke opstelling:

In het doel staat waarschijnlijk ‘gewoon’ Jasper Cillessen. Ook al keept hij lang niet altijd bij Valencia is hij voorlopig gewoon de eerste keeper van bondscoach Frank de Boer. Hij zal de voorkeur krijgen boven Krul en Stekelenburg.

Achterin zullen van rechts naar links Denzel Dumfrief, Matthijs de Ligt, Daley Blind en Owen Wijndal staan. Mogelijk kiest de Boer op links voor Van Aanholt, maar Wijndal lijkt een streepje voor te hebben.

Op het middelveld heeft De Boer meer te kiezen in zijn basisteam. Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum lijken zeker van een basisplaats. Of naast hen Davy Klaassen of Ryan Gravenberch zal spelen is de vraag. De kans lijkt klein dat Marten de Roon of Donny van de Beek in de basis staan vanavond.

In de aanval heeft De Boer ook aardig wat keuzes, al zijn die zeker niet allemaal uit luxe. Memphis Depay is een zekerheidje, maar wie er naast hem spelen is de vraag. Steven Berghuis speelt veel bij zijn club, evenals Calvin Stengs en Donyell Malen. Dat zij de kans krijgen lijkt het grootst.

Steven Bergwijn speelt maar weinig en ook Ryan Babel zal niet in de basis starten.

De vermoedelijke opstelling voor Turkije – Nederland:

Cillessen; Dumfries, De Ligt, Blind en Wijndal; F. de Jong, Klaassen en Wijnaldum; Berghuis, Depay en Malen.

De wedstrijd is live te volgen via televisie bij NPO 1 en online via nos.nl.